Wpis z mikrobloga

Cześć, z góry przepraszam, że podpinam się pod te tagi, ale są najpopularniejsze a ja na szybkości potrzebuję pomocy.
O co chodzi? Szukam najlepszego rozwiązania jeżeli chodzi o konto walutowe (teściowa jedzie do pracy w DE i będzie dostawać wypłatę w Euro), które nie będzie zeżerać połowy wypłaty na prowizje z przewalutowania na złotówki podczas wypłaty w bankomacie czy podczas przewalutowywania podczas przelewu na konto w złotówkach. Fajnie jakby była możliwość wydania karty (lub jeszcze lepiej dwóch kart) od ręki (mało prawdopodobne) i opcji z małą prowizją podczas płatności za granicą/wypłatą z bankomatu.
Ktoś, coś?

• 14
  • Odpowiedz
@seethree: coś mi się kiedyś obiło że bodajże Bz WBk ma dość dobre parametry kont walutowych i przewalutowanie nie kosztuje majątku. Ogólnie to bym w tych spółdzielczych szukał
  • Odpowiedz
@seethree: Niech teściowa w polskim banku założy sobie konto walutowa i tam przelewa pieniądze które potem będzie mogła wypłacić w euro, albo niech założy sobie konto w niemieckim Sparkasse jako konto internetowe dostanie normalnie kartę i przelewy będzie mogła robić przez internet, koszt takiego kona to około 3 euro miesięcznie jeśli się nie mylę.
  • Odpowiedz
@seethree: nie orientuje się teraz w ofertach, ale jak zakładałem to millenium miał według mnie najlepsze oferty, zobacz teraz jak jest, bo często robię przelewy w euro/dolarach i dla mnie jest git
  • Odpowiedz
@seethree: Załóż sobie konto walutowe w Millennium a do tego wyrób sobie kartę Revolut i problem z wypłatami z głowy Polecam Revolut poczytaj w necie sam korzystam i jest OK
  • Odpowiedz
@seethree: https://transferwise.com/u/mariuszn3 tu masz link do firmy zajmujacej sie przelewami z zagranicy na konto w polsce i na odwrot . Od lat interesuje sie tematem i uzywalem przeroznych metod , ale ci wychodza najtaniej i kurs waluty maja najuczciwszy . Podaje ci ref linka , tzn jesli zaresjestrujesz sie z niego ja byc moze dostane od nich 50 na darmowe przelewy
  • Odpowiedz
który też u Niemca pracuje i polecił mi BZkę.

@seethree: To źle Ci polecił...
Niech założy albo Ty załóż jej mBank + rachunek w Euro który jest za free. Do rachunku EUR można dobrać Visa do EUR która kosztuje 25 zł na rok.
Większość banków pobiera opłatę za odebranie przelewu SEPA czyli EUR. mBank takiej opłaty nie pobiera.
Polecam
  • Odpowiedz