Wpis z mikrobloga

Chciałbym w końcu kupić sobie jakieś głośniki do komputera, ale mam mocno ograniczony budżet. Będę używał ich głównie do słuchania muzyki z Apple music, Soundcloud i czasami youtube. Zależy mi na czystym dźwięku, bo bawię się trochę w fl studio. Nie muszą być mocne, bo w tym samym pokoju mam dość przyzwoity zestaw stereo z kolumnami podłogowymi. Rozważam trzy opcje:
1) Jakaś stara Yamaha pianocraft + tani DAC
2) Tanie monitory studyjne (może alesis?) + tani interface
3) Jakaś nowsza Yamaha pianocraft i bezpośrednio do lapka tzn adapter usb to toslink

Może ktoś ma inne rozwiązanie? Chciałbym zmieścić się maksymalnie w 1000 zł, sprzęt może być używany
#audio #hifi #produkcjamuzyki
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bartekbx10: Od tego kombajnu jakim jest pianocraft na pewno, od używanych kolumn i wzmacniacza często też. Te co ci pokazałem to są jedyne vintage kolumny które sprawdziły się w bliskim polu (często jak mam jakieś małe to wrzucam sobie dla zabawy na biurko). Większość jest niestety projektowana na szersze rozstawienie i na średnie pole. W porównaniu do pm 03 to mają lepszą górę, środek, scena podobna - to moja subiektywna
  • Odpowiedz
@Ojezu: okej, rozumiem. Pytam o pc, bo jestem wielkim fanboyem yamahy (zarówno motoryzacyjnej jak i muzycznej) i mam okazje kupić tanio starszy zestaw. W takim razie raczej skupie sie na monitorach.
  • Odpowiedz
@Bartekbx10: Mam Alesisy i dają radę (do słuchania muzyki, ale nie jako odsłuch). Wcześniej miałem ESI nEar 05 , ale mi soprany poszły. Też były spoko, mniej basu, ale bardziej klarowne i płaskie. Jako odsłuch już można było ich używać. Jako odsłuch mam teraz słuchawki Audiotechniki M50x i są mega.
  • Odpowiedz