Wpis z mikrobloga

Hej! Dziś zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym przepisem na Corn dogi - klasyczne, szybkie i łatwe danie typu fast-food które podczas ostatnich 4 głosowań zajmowały zawsze drugie miejsce, łącznie gromadząc prawie 3 tysiące głosów.

Corn dogi to według mnie klasyka amerykańskiej kuchni typu fast food. Hot-dogi na patyku mają już ponad pół wieku i są dokładnym przeciwieństwem obecnych trendów kulinarnych promujących zdrowe fit przekąski. Corn dogi smakują wyśmienicie, mimo iż nie są daniem które powinno się jeść codziennie mogą stanowić świetne urozmaicenie w waszej kuchni.

Corn dog, nazywany czasem też cozy dog są typowym fast foodem, są więc stosunkowo tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ja najbardziej lubię je z musztardą i keczupem, jako dodatek dobrze sprawdzą się frytki lub smażone krążki cebulowe.

Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi pytajcie tutaj, w wiadomości prywatnej lub w komentarzach. Każdemu postaram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy i umiejętności.

W przyszłym tygodniu, jakoś koło czwartku zwycięzca głosowania sprzed dwóch tygodni - chaczapuri. Obecnie jestem za granicą, ale wracam do Polski już na święta, możecie spodziewać się więc też nowych przepisów. Macie może jakieś nowe propozycje, które mogę umieścić w kolejnych ankietach?

Osoby, które chcą, aby wołać je do kolejnych przepisów proszę o plusowanie komentarza poniżej.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

_______________________________________________
Wołam zainteresowanych, którzy wyrazili chęć wołania. Jeśli ktoś nie chce być wołany proszę o wiadomość prywatną.

PS Na zdjęciu Cozy Dog Drive-in w Spriengfild. Bar, który uważa się za twórcę corn dogów.

PPS Jak chcecie można też obserwować tag #kuchniamg78, gdzie trochę częściej będą pojawiać się jakieś przepisy.
MG78 - Hej! Dziś zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym przepisem na Corn dogi...

źródło: comment_ATpKcU59VGmkzOC3NIYdo4Vuyx9QlDPr.jpg

Pobierz

Czy robiłeś/robiłaś już coś z moich przepisów?

  • Tak, kilka rzeczy 12.0% (242)
  • Tak, jedną rzecz 24.8% (499)
  • Nie 53.1% (1068)
  • Nie wiem / sprawdzam wynik 10.0% (202)

Oddanych głosów: 2011

  • 97
  • Odpowiedz
@MG78 słuchaj, a co sądzisz o mace kukurydzianej? Mam z USA przywieziona taka na arepas. I z tej naszej żółtej wychodzą gnioty...
  • Odpowiedz
@Naciass: Do corn dogów używa się zwykłej mąki kukurydzianej, takiej jaka jest w każdym polskim sklepie. Do tortilli czy areoas trzeba już specjalnej o innej strukturze. W USA szczególnie popularna jest wenezuelska PAN harina (u nas dostępna jedynie w sklepach z importowanymi produktami, jest na zdjęciu w przepisie na tortillę).
  • Odpowiedz
@Galaahad: Nachosy głównie kupuje w sklepach, kilka razy robiłem ale muszę jeszcze dopracować. Przydałby mi się jakiś wyjazd do Meksyku albo Texasu ;d
  • Odpowiedz
@MG78:

1 szklanka mleka (około 220 mililitrów)

Co to za herezje? xD Od dziecka matka mnie uczy że szklanka to 250 ml ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli chodzi o ankietę to pizze robiłem i wyszła wyśmienita, mimo upośledzonego kształtu placka. A w chilli con carne nie było co #!$%@?ć i też pierwsza klasa ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@kajtek14102: Że kilka, tylko zrób jeszcze przynajmniej jedną aby mieć czyste sumienie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Brant: No bo nie nalewam tak na styk tylko zostawiam centymetr, żeby dało się ją przenieść i to jest dla mnie szklanka ;d
  • Odpowiedz
@MG78 zaznaczyłam, że nie robiłam, ale przypomniałam sobie o przepisie na pizzę (swoją drogą była pyszna)- nie mogę już zmienić głosu :(
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MG78: Zawsze jak dodajesz jakiś przepis to robię to tego samego/następnego dnia w wersji keto. Chociaż dzisiaj cheat i robię wczorajszą pizzę. :3
  • Odpowiedz
@MG78: Powiedz mi jak to jest z tym głębokim olejem? Do jakiej temp powinienem czekać z wrzuceniem corndogów? Palnik pod takim garnkiem powinien być na maxa? Nie spali się to? ;)
  • Odpowiedz
@Twinkle: No właśnie zawsze czytam później twoje wpisy o wersjach keto. Fajnie że wychodzą!
@MrBanana: Właśnie myslałem o nich ;)
@yoreciv: Musisz ewidentnie ugotować coś jeszcze :D
@M_Szopen_TM: Jakiego :D?
@xzseba: Jak rozgrzewasz to może być na maxa, później już nie (uwaga aby nie zbliżyć się do temperatury dymienia oleju jakiego używasz).
  • Odpowiedz