Wpis z mikrobloga

Mirki czy 4000 zł netto w Warszawie na start po studiach jako specjalista ds. sieci komputerowych to dobra stawka? Mam jakieś 3 lata doświadczenia jako zwykły informatyk gdzieś tam w małej mieścinie i nie wiem jak się teraz klarują płace w stolicy.

#pracait #informatyka #praca #it
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wacek_1984: sam jestem w szoku proponowali 4250 netto, ale policzyłem te dojazdy i powiedziałem że 500 miesięcznie. Myślałem że machną na mnie ręką a tu bach taka stawka jaka mnie interesowała. To moja pierwsza zmiana pracy w życiu więc nie wiem jak to będzie, tym bardziej że byłem tu tyle lat. Coś takiego naprawdę motywuje:)
  • Odpowiedz
@ogorek: Ja też jestem super zadowolony ostatnio stwierdziłem, że po tylu latach w urzędzie to nie znajdę dobrej pracy w korpo a tu taka niespodzianka. We właściwym momencie odezwała się Pani z LinkedIn :) Dobrze też, że podpowiedzieliście mi, żeby rządać więcej, z resztą jakie ja robiłem kalkulacje w excelu żeby wyliczyć opłacalność tego trasnferu :D
  • Odpowiedz
Jak już się zaktowiczysz w nowej pracy, to nie zapominaj o "work-life balance" ;-) pomyśl o sporcie, dobrym odżywaniu, dbaj o psychę i będzie dobrze:D po roku roboty pewnie Ci podniosą pensję.
  • Odpowiedz
@ogorek: Mam nadzieję :) Podpisałem lojalkę na rok ze względu, że daja mi kilka tysięcy na to szkolenie i podejście do certyfikatu :) Wypowiedzenie w obecnej pracy też już złożone, także odwrotu już nie ma :)
  • Odpowiedz
@Sceptycznie: yebać lojalkę, jak Cię przeszkolą to jest warte grube pieniążki, a na rok to luz.
3 miechy - coś umiesz
6 miechów - ogarniasz podstawy
9 miechów - jesteś ogarnięty
12 miechów - idziesz po podwyżkę :D

Jak się ogarniesz to dawaj znać jak Ci idzie, może nawet na pifo można się ustawić gdzieś jakoś :D
  • Odpowiedz
@ogorek: @wacek_1984:
Panowie zgodnie z obietnicą robię mały update :) Pracuję kilkanaście dni tam więc coś mogę powiedzieć.

Praca dla mnie polega na razie na przekonfigurowaniu ponad 200 urządzeń (ruterów) zasady na firewall, jakieś rzeczy sieciowe itp ogólnie nad jednym spędzam około 1 godzinę, poza tym muszę reagować na jakieś awarie u partnerów pomagać im przywrócić połączenie z nami.

Na razie jestem tam na okresie próbnym więc pewnie cały ten czas zajmie mi rekonfiguracja :D Dziwne to bo jednak kasę wyłożyli na szkolenie więc nie wiem czy zapomnieli o tej lojalce czy dostanę
  • Odpowiedz
@wacek_1984:
Pracy w IT jest tak dużo że można wybierać próbuj ja na razie nie żałuję:)

@ogorek:
Dzięki za rady. Po tych kilkunastu dniach już widzę postępy w tempie wykonywania moich obowiązków. A jeżeli chodzi o tych negatywnych ludzi to próbuję po prostu nie reagować na zaczepki, najgorszą rzeczą byłoby pokazać że jakoś one do mnie trafiają. Na szczęście Ci negatywni ludzie są w mniejszości :)
  • Odpowiedz
@richr: jeżeli chodzi o hajsy to niewielka zmiana, tyle że od nowego roku pracuję zdalnie więc odchodzi koszt dojazdów itp. Ogólnie jestem zadowlony ze zmiany. Zobaczymy jak dalej z kryzysem raczej w IT nie powinno być źle.
  • Odpowiedz