Wpis z mikrobloga

Mirasy Linuksowe, sprawę mam:

Wszedłem w posiadanie, drogą kupna, nowego monitora do laptopa.
Chce żeby laptop po podłączeniu zewnętrznego monitora i zamknięciu pokrywy się nie usypiał, ale tylko wtedy kiedy jest podłączony na zasilaczu. Na baterii zamknięcie pokrywy = hibernacja. Ktoś ma jakiś pomysł? Przeklikałem wszystkie ustawienia. System to #ubuntu
#linux
  • 6
@juz_tu-bylem /etc/system.d/login.defs? Z pamieci pisze, więc może być błąd tam sa domyslne akcje obslugiwane przez systemd, mozesz odkomentować i zmienic wartość na "ignore"

a no i jeszcze nie wiem czy ubuntu tego nie skomplikowało bardziej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@371t3: Tak jak teraz posiedziałem przy tym to jest jakaś padaka. Komp się restartuje jak tylko się uruchomi wygaszacz ekranu. Da się pracować, ale laptop musi być otwarty mimo że ustawiony jest zewnętrzny monitor jako główny ekran, oczywiście laptopowy monitor wtedy nie świeci ale chciałbym żeby leżał zamknięty jak siedzę przy biurku.

@ulises: będę dłubał zaraz :D

p.s dziękuję za odpowiedzi.
@juz_tu-bylem: dokładnie to /etc/systemd/logind.conf

ja mam:
HandleSuspendKey=ignore
HandleHibernateKey=ignore
HandleLidSwitch=ignore
HandleLidSwitchDocked=ignore

ale ja mam Arch'a ( ͡º ͜ʖ͡º)
@ulises: mnie arch przerósł:) Przy takich ustawieniach jak to u Ciebie działa?
to znaczy na zamkniętej pokrywie jest normalnie obraz na monitor? I czy jak nie masz podłączonego monitora to wszystko śmiga Ci normalnie tj. hibernacja po zamknięciu pokrywy etc.?
@juz_tu-bylem tak, nawet z dockiem, do tego jeszcze dochodzi konfiguracja w kde - np wylaczenie blokowania ekranu przy zamykaniu pokrywy jak jest zewnątrzny wyświetlacz podłączony