Wpis z mikrobloga

• 0
@aka472 A jak ten silnik Wankla?? Dzieje się coś złego z nim? I jak z kosztami eksploatacji?? :D Nie ukrywam, że szalenie rx8 mi się podoba :D
  • Odpowiedz
@Anyway: Koszty mniej więcej podobne jak normalnego auta sportowego - oprócz innego silnika, reszta jest mniej więcej normalna. Natomiast kiedyś w dalszej przyszłości trzeba będzie zrobić remont silnika, czyli wymianę wszystkich uszczelnień, dzięki którym to wszystko działa - koszt pewnie około 7k.

@robsosl: Żyje, jeden z poprzednich właścicieli był dealerem Mazdy, i wymienił sobie silnik na nowy ;)
  • Odpowiedz
@erwit: Tak, ale nie jeżdżę nim codziennie. Także mogłem postawić na fun przed praktycznością.
@wujogm: ja też sobie współczuję jak podjeżdżam zatankować ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale poza tym, nie żałuję.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@erwit Aktualnie na miejscu parkingowym pod blokiem, niestety nie mam lepszej opcji. Generalnie raczej tego modelu nikt nie kradnie, bo tak bardzo niszowe auto. Ale już 2 razy mi oponę przebili, więc musiałem w końcu kupić ubezpieczenie na opony.
Co ciekawe, elementy karoserii są relatywnie tanie do tego auta, więc nie ma aż takiego bólu serca, jak coś pomniejszego się stanie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@pablo_see Jak bym nie chciał Wankla, to bym nie kupił ( ͡ ͜ʖ ͡)
@ElCidX Dokładnie. Czasem też zapłon pada i daje podobne objawy co koniec uszczelniaczy, AFAIK.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@malpie_runo Nie, to tylko w USA trzeba lać lepszą, bo tam generalnie benzyna ma mniej oktanów. Być może są jakieś plusy lania 98, ale zdecydowanie są to korzyści długoterminowe.
  • Odpowiedz
@aka472: a jak jest z serwisem tego Wankla? Bo o ile 7k na remont można sobie jakoś wkalkulować w budżet o tyle warto by było, żeby ten kto zrobi remont za takie pieniądze zrobił to dobrze, masz jakiegoś sprawdzonego speca od tych silników czy dopiero będziesz szukał?
  • Odpowiedz