Wpis z mikrobloga

Słyszałem, że po specjalności, którą kończymy na studiach wojskowych WAT mniej więcej możemy określić gdzie (miasto/jednostka) wyślą nas na starcie po studiach. Znajdzie się ktoś, kto pomógłby mi to jakoś rozkminić?
#wat
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Quake3: Cóż, tak też może być ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@burypl: Serio? Z tego co słyszałem ślą cie gdzie im się podoba (tam gdzie potrzebują właśnie tego typu specjalności). I ponoć część z nich można przewidzieć choćby po logistyce z tego co mi wiadomo głównie leci się do Giżycka. Mnie interesuje mechatronika (uzbrojenie i elektronika), cyberbezpieczenstwo i kryptologia (cyberoborona) - po tym pewnie mogą
  • Odpowiedz
@Vantor: O krypcie trochę wiem bo sam studiuje, większość (o ile nie wszyscy) zostają w Warszawie i okolicach, logistyka przydziały na zielone jednostki dużo poligonów i małe miasta, elektrony też jakieś małe miasta, ale jest też np. Wrocław (jak coś więcej o elektronie chcesz to pisz, mam się kogo pytać, ewentualnie na wiki szukać jednostek), po mechatronie też raczej niewiadoma. A tak jak pisałem, jak wcześniej sobie ogarniesz jednostkę to
  • Odpowiedz
@burypl: Ogólnie jestem raczej zdecydowany, żeby wziąć cyberbezp. jako pierwszy wybór, elektronikę jako ostatni. Zastanawiam się co wrzucić pomiędzy, generalnie aktualnie stoi na mechatronice, ale jeszcze wczoraj zastanawialem sie nad logistyka, cholera wie co przyjdzie mi do glowy jutro. Co mówią ludzie na elektro? Polecają, czy raczej srednio? Różne opinie słyszałem. Wcześniej myślałem o informatyce, ale specjalności raczej średnio mi odpowiadają.
  • Odpowiedz
@Vantor: elektronika też dosyć ciężka dużo fizyki, ale znajomi absolwenci sobie chwalą prace. Informatyka chyba tylko jedna specjalność jest sensowna (sieci z tego co pamiętam)
  • Odpowiedz
@Vantor: co do sieci, to głównie jakieś audyty (czy c--j wie co, ogólnie sprawdzają, czy wszystko gra), co do mechatrony ciężko stwierdzić, tam się głównie zajmujesz konserwacją sprzętu z tego co się orientuje. Moja rada co do kierunku wybierz taki, po którym i w cywilu znajdziesz prace.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@burypl Myślałem o tym w ten sam sposób, iść na coś co ma również jakiś punkt zaczepienia w cywilu, choć myślę że przebranżowić się w niewielkim stopniu to też nie problem. Informatyka brzmi średnio. Myślę że by mnie to nie rajcowało.
Chyba zostanę przy mechatronice, martwi mnie tylko że bardzo mało wiem o tym kieruku w porównaniu do innych i zastanawiam się jak go ustawić razem z elektroniką. Elektronikę drugą, mechano
  • Odpowiedz
@Vantor: elektorne daj na koniec, bo tak jak mówisz dużo miejsc, co do przebranżowienia to mechatrona jest zwiazana z uzbrojeniem, jakoś tego nie widzę, żeby w cywilu to gdzieś potrzebne było. Przyjedź na dni otwarte może coś ciekawego będzie, dowiesz się czegoś o mechatronie (nie wiem nigdy nie byłem).
  • Odpowiedz
  • 0
@Vantor po mechartonie atakujesz na dywizjony rakietowe, a tam sprzęt, poligony, strzelania i różne takie wojskowe rzeczy. Po sieciach jakies audyty (nie wiem skąd to wziął) to może będziesz robił jak się kapitana czy majora dorobisz.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@roszek brzmi dobrze. Mi raczej by się podobało, moje klimaty. Po wojsku w cywilu pewnie też znajdzie się zatrudnienie w sektorze zbrojeniowym cywilnym, trochę tego u nas jest mimo wszystko
  • Odpowiedz
  • 0
@Vantor na 5 roku masz przydziały, rozmowy przydziałowe w sensie. Masz grupę załóżmy 15 osób na swojej specjalności. Wchodzi się według średniej ocen (tak słyszałem ( ͡º ͜ʖ͡º)) i panowie w "komisji" mają listę jednostek gdzie was chcą. I prymus wchodzi i mówi "no ja lubię pływać" na co komisja "no to Łódź!". ( ) a tak na serio, jakoś tam
  • Odpowiedz
  • 1
@Vantor na elektronie wojskowej masz 6 specjalności z czego 2 z nich są otwierane naprzemienne co rok/dwa. Zawsze otwierają: łączność, rozpoznanie i walka elektroniczna, radionawigacja, radiolokacja. U mnie otworzyli dodatkowo radioelektroniczne urządzenia pokładowe a rok niżej zamiast tego metrologię wojskową. I teraz tak: łączność trafia w cały kraj. Czyli ci z góry listy/plecaki trafią do dużych miast. Rozpoznanie to ściana wschodnia głównie (Przasnysz na przykład). Rnawi to lotniska (Powidz, Łask, Krzesiny,
  • Odpowiedz