Wpis z mikrobloga

@Lrrr: @CreativeSignal: tak to jest jak się zaczyna pisać posta i kończy po 15 minutach. Tak BTW - czasem jeszcze puszkuje piwo w puszki.

@Toms94: Prędzej te 19L. Ale jak masz doświadczenie z 5L też chętnie poczytam. Po prostu zastanawiam się czy warto się w to bawić.
  • Odpowiedz
  • 0
@white_wolv jeśli chodzi o te 19L to zobacz sobie Kopyra, on to tłumaczy, wydaje mi się że dosyć dokładnie. A jeśli chodzi o 5L to co chciałbyś wiedzieć?
  • Odpowiedz
@LowcaAndroidow: ale nie chodzi o to jak to zrobić a bardziej czy to sie na dłuższą metę sprawdza, czy warte roboty i kosztów. Ogólnie czy ktoś przeszedł butelki->KEG i czy na dzień dzisiejszy jest zadowolony z tej zmiany (i dlaczego).
  • Odpowiedz
Długo to jest w stanie w takim kegu wytrzymać ?


@white_wolv: Wszystko zależy od czystości kega/piwa i warunków przechowywania. Ja planuję przejść na Kegi, bo jest to znacznie wygodniejsze od butelek. Jeżeli chodzi o przechowywanie to planuję dorwać lodówkę na 4 szt. (będzie do przechowywania i lagerowania) i wpakować pod blat w kuchni. U kumpla w niepodłączonym kegu piwo stoi miesiącami, a w podłączonym mówił, że dłużej jak półtora miesiąca to
  • Odpowiedz
@white_wolv: na dzień dobry musisz kupić sprzętu za 600-700zł:
- cornelius 19l (220zł/szt)
- złaczki i przewody(100zł)
- kran z regulacją(20$ na ali, bo w polsce dasz z 300zł)
- butla CO2
- reduktor CO2
Spinasz w całość i sprawdzasz czy gaz nie #!$%@?

Potem kegowanie to proces mega przyjemny - spuszczasz ciśnienie, wlewasz wężykiem 20l piwa przez ten duży otwór, zamykasz, podłaczasz do CO2 na 1.25-2.5bara(lepiej mniej niż więcej) i
  • Odpowiedz