Aktywne Wpisy
9HYx +764
Mam dobry dzień, więc chciałbym zrobić #rozdajo - 2 x 50PLN na zakup #ksiazki z dowolnej księgarni internetowej. Moim zdaniem należy wspierać promowanie czytania gdzie tylko się da, więc mały gest ode mnie. Jeśli chcesz wziąć udział to zostaw plusika i jakikolwiek komentarz. Losowanie zwycięzców jutro o godz. 16:00, powodzenia.
tiritto +72
Gdyby mi ktoś 2 lata temu powiedział, że będę jedną z tych ksenofobicznych łajz, mówiących, że Ukraińców trzeba wywalić, niech sobie wracają do siebie, to bym nie uwierzył. A tutaj proszę, właśnie do tego stadium już dotarłem. Jedziesz sobie w kolejce, ktoś ogląda filmiki na pełnym głośniku — oczywiście wszystko w języku ukraińskim. Przeglądasz w internecie filmiki rowerzystów, a jak trafisz taki, gdzie jakiś rowerzysta wyskakuje z ryjem na innych, gdzie sam
Nadeszła ta chwila, ten moment gdy zechciało mi się ruszyć swoje szanowne cztery litery i zrobić coś, co zamierzałem zrobić od dawna (czyli ok od 4 miesięcy). Mianowicie - wino z czarnego frugo.
Konkretnie mam czas, bo tydzień pracuję z domu i nie muszę zapierdylać do roboty, prawie 200km na cały tydzień...
Wracając do meritum.
Kupiłem w promocji u nas na wsi Frugo - duże po 89 groszy ze 2 mc temu, małe po 50 gr za butelkę, tydzień temu. W ogóle to chciałem to zrobić dawno jak w biedrze było 1,5l po taniości, ale nie zdążyłem kupić wtedy...
Ok, frugo sprawdzałem - samo w sobie ma 11blg, czyli jakby nie dodać cukru to by miało ok 7% alkoholu w sobie - słabo.
Wyszło mi samego napoju lekko ponad 4litry, do tego pół litra wody i jakieś 700g cukru. Finalnie mam 19blg co da jakieś 11% - idealnie na półkowe wino, ale ja będę celował w jakieś 14%, czyli dodam jeszcze trochę cukru po 2 tygodniach.
Drożdże dałem takie, jakie akurat miałem - nie chciałem dawać już jakichś konkretnie do win czerwonych, bo tylko takie miałem aktywne.
Finalnie myślę, że zaburzam tu zasadę alchemicznej równej wymiany i dając napój, (mam nadzieję) otrzymam zacny trunek.
Jaram się tym eksperymentem jak dziewica przed pierwszym.. no po prostu się jaram. Zobaczymy co wyjdzie. Mój poprzedni eksperyment - #winozgranata wyszedł naprawdę zacnie.
Chcecie może z tego fotorelację dla innych? Czy dopiero jak będzie zlewane do butelek(pewnie za rok dopiero)?
#winozciemnegofrugo #winozfrugo #winozczarnegofrugo #winiarstwo
@gumis112211: drozdżami fermentującymi do 13%? A kwasek i pożywkę dodałes?
@some_dev: Tak, to
@some_dev: ja takie małe nastawy robie w butelce 5l po wodzie, wiec mozesz koszty uciać o połowę ( ͡° ͜ʖ ͡°)