Wpis z mikrobloga

Panowie mirkowie, panienki mirabelki (głównie pewnie do męskiego grona piszę),

Nadeszła ta chwila, ten moment gdy zechciało mi się ruszyć swoje szanowne cztery litery i zrobić coś, co zamierzałem zrobić od dawna (czyli ok od 4 miesięcy). Mianowicie - wino z czarnego frugo.
Konkretnie mam czas, bo tydzień pracuję z domu i nie muszę zapierdylać do roboty, prawie 200km na cały tydzień...
Wracając do meritum.
Kupiłem w promocji u nas na wsi Frugo - duże po 89 groszy ze 2 mc temu, małe po 50 gr za butelkę, tydzień temu. W ogóle to chciałem to zrobić dawno jak w biedrze było 1,5l po taniości, ale nie zdążyłem kupić wtedy...
Ok, frugo sprawdzałem - samo w sobie ma 11blg, czyli jakby nie dodać cukru to by miało ok 7% alkoholu w sobie - słabo.
Wyszło mi samego napoju lekko ponad 4litry, do tego pół litra wody i jakieś 700g cukru. Finalnie mam 19blg co da jakieś 11% - idealnie na półkowe wino, ale ja będę celował w jakieś 14%, czyli dodam jeszcze trochę cukru po 2 tygodniach.

Drożdże dałem takie, jakie akurat miałem - nie chciałem dawać już jakichś konkretnie do win czerwonych, bo tylko takie miałem aktywne.

Finalnie myślę, że zaburzam tu zasadę alchemicznej równej wymiany i dając napój, (mam nadzieję) otrzymam zacny trunek.

Jaram się tym eksperymentem jak dziewica przed pierwszym.. no po prostu się jaram. Zobaczymy co wyjdzie. Mój poprzedni eksperyment - #winozgranata wyszedł naprawdę zacnie.

Chcecie może z tego fotorelację dla innych? Czy dopiero jak będzie zlewane do butelek(pewnie za rok dopiero)?

#winozciemnegofrugo #winozfrugo #winozczarnegofrugo #winiarstwo
gumis112211 - Panowie mirkowie, panienki mirabelki (głównie pewnie do męskiego grona ...

źródło: comment_Vu4fSNTYPQHaDogVlGqN0GMoW2tPOU8y.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@gumis112211: nie chce nic mówić ale przelej bo ci wszystko przez fermentacyjną rurkę #!$%@? miałem takiego psikusa z winem z soku pomarańczowego zostawiłem za mało miejsca ale ty nie zostawiłeś go wcale ( ͡° ͜ʖ ͡°) No chyba że espumisan wrzucony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Wychwalany: Nie dałem kwasku ani pożywki - pożywki to bez sensu przy aktywnych(tak myślę), a kwasek - może warto byłoby dać, ale to pierwsza próba, więc jak będzie mdłe to następnym razem dam. Frugo samo w sobie jest delikatnie kwaśne, to może nie będzie trzeba. Co do procentów, to jest napisane, że "szybka fermentacja do 13%" - z poprzednich moich doświadczeń wynika, że potrafią wyciągnąć nawet 15-16%

@some_dev: Tak, to
  • Odpowiedz