Wpis z mikrobloga

Postanowiłem zakupić grę Hotline Miami Collection od Sony. Sprawdziłem dany tytul, po wpisaniu w wyszukiwarce przejrzałem opis gry na amerykańskiej stronie serwisu PlayStation network. Zgodnie z opisem za zakup tego zestawu dwóch gier miałem otrzymać wersje na PlayStation 4, 3 oraz Vite. To przekonało mnie do zakupu gdyż docelową platforma miało być PlayStation Vita. Zakup jednak został dokonany na polskim z ps storze ( w Polsce przecież mieszkam). Okazało się natomiast, że Polska wersja tej samej gry o tym samym tytule nie daje prawa do grania w tytuł na kilku platformach. Po konsultacji z pracownikiem Sony okazało się, że moja wina jest to że nie sprawdziłem tej samej gry ale już na polskim ps storze. Kwota stracona jest pozornie niewielka, ale pokazuje to jak traktowani są klienci z rynków większych i ważniejszych ( jak USA) a jak traktowani Polacy.

Rozczarowujące jest to, że w czasie rozmowy telefonicznej konsultant prosił abym sprawdził czy dany tytuł poprawnie uruchamia się na PS4, co też uczyniłem. W późniejszym etapie rozmowy, gdy wyszło już że polska wersja gry jest wybrakowana względem tej amerykańskiej, poprosiłem w takim wypadku o zwrot pieniędzy. Pan konsultant oświadczył że jest to niemożliwe gdyż gra została uruchomiona i znajduje się w mojej bibliotece. To tylko w większym stopniu wzmogło u mnie poczucie frustracji i rozczarowania.

Pewnie, moja wina bo nie doczytałem na polskim ps storze, ale w życiu by mi nie przyszło do głowy, że ze względu mieszkania w Polsce kupię gorszy produkt.

#konsole #psvita #playstation #oszukujo
  • 10
  • Odpowiedz
@Segr3gator: nie miałem, nie chciałem w to grać na PS4.
@Kokos: zgodnie z ich regulaminem nie spełniam wymogów do zwrotu bo faktycznie grę pobrałem, a to że powiedział tak konsultant ich nie obchodzi.

@VicTheHater: i na tym polega myk. Gdybym kupił osobno, to gry mają cross buy. Nie ma crossbuya w przypadku kupna zestawu. Durne to i moim zdaniem nie wporzadku, nacialem się ale żenada pozostaje.
  • Odpowiedz
Mialem tak z mgs hd collection. Kupilem na vite za 99 pln a gdybym kupil na ps3 za 104 to bym mial cross buy i jeszcze peace walkera w hd na ps3. Od tamtego czasy przed kupieniem na psn czytam wszystko
  • Odpowiedz
@Mirabeleknienawisci:

pokazuje to jak traktowani są klienci z rynków większych i ważniejszych (jak USA) a jak traktowani Polacy

Tylko w EU (w tym PL) sklepie masz możliwość zwrócenia gry pod warunkiem że jej nie pobrałeś. W USA nie możesz nawet anulować preorderu. To że gra w jakiejś tam edycji nie ma cross buya to też nie wina Sony, tylko wydawcy tej gry. Więc ogólnie nie jest tak źle z prawami
  • Odpowiedz
Spróbuj tam może jeszcze zadzwonić. Zaznacz wyraźnie że pobrałeś i uruchomiłeś tylko raz, i to na wyraźną prośbę konsultanta. Rozmowy powinny być nagrywane więc mogą to sprawdzić. Jak masz coś do wywalczenia w supporcie to zawsze warto pomęczyć ich kilka razy, bo każdy konsultant powie ci trochę co innego. Jeden powie że nic nie można zrobić, drugi załatwi od ręki. Miałem tak już wiele razy jak załatwiałem sprawy w innych korpo.
  • Odpowiedz
Pewnie, moja wina bo nie doczytałem na polskim ps storze, ale w życiu by mi nie przyszło do głowy, że ze względu mieszkania w Polsce kupię gorszy produkt.

@Mirabeleknienawisci: a no i jeśli gra w PL storze nie ma cross buya, to nie ma go również w innych sklepach z EU, więc nie musisz czuć się gorszy z tego powodu że mieszkasz w PL, cała EU ma w tym wypadku
  • Odpowiedz