Wpis z mikrobloga

Ostatnio rozmyślałem nad programowaniem embedded, właściwie to do czego to zmierza, jak to będzie wyglądało za kilka lat i jak to wygląda teraz. Pisząc programowanie embedded mam na myśli programowanie małych mikrokontrolerów, które często swoimi parametrami nie pozwalają na postawienie tam sensownego rtosa, chociaż nie tylko, na pewno nie mam tu na myśli mikrokontrolerów, na których można już postawić prawdziwy system. Najczęściej do tego celu używa się dalej przestarzałego (czy nie?) już C, zamiast #cpp, czy jest sens zagłębiać się dalej w C i być w tym prosem, czy fakt używania C wynika też z tego, że ludzie są już do tego przyzwyczajeni i C jest też w pewnym sensie łatwiejszy do zrozumienia i nie wszyscy chcą się przesiąść na Cpp. Nie wiem co o tym myśleć, czy za jakiś czas będzie tak, że te potężniejsze procki jeszcze bardziej stanieją i nie będzie już opłacalne korzystanie z małych mikrokontrolerów i rzeźbienie na nich niskopoziomowego kodu, tylko rolę tą przejmą większe procki z postawionym system, jak właśnie coś typu rpi. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? :)
#programowanie #elektronika
  • 5
@karololo: Raczej nie ma co się bać, że mikrokontrolery znikną bo nawet gdyby taki miał wydajność i7 i był 10gr droższy od byle atmegi to jeśli nie brakuje nam zasobów, po co komplikować dodając OSy, mocno skomplikowane układy i marnować prąd na trzymanie zbędnych pierdół. No i efekt skali. Te 10gr przy dużej produkcji zrobi robotę. ( ͡° ͜ʖ ͡°) A odnośnie języków już się nie wypowiem,
@karololo: Wszystko zalezy od aplikacji, w mojej firmie robimy m.in elektronike do piecow gazowych, systemow ogrzewania i najczesciej uzywane uC to Kinetis KE02: 20MHz Cortex-M0. Ma byc tanio, prosto i zadnego over-engineering, nikt tu nie bedzie stawial rtos'ow czy probowal uzywac c++ (czy javy:). Software (i hardware) musi przejsc kupe testow (safety critical aplication, jak ci padnie uC to moze kogos zabic/wysadzic dom), stosowane sa np dwa takie uC na kontrolerze,