Wpis z mikrobloga

Termometry Xiaomi Aqara i kabelkowy DB18S20 wystawione na zewnątrz, parę metrów w pionie od siebie.

#xiaomi trochę poleciało w kulki. ( ͡° ͜ʖ ͡°) A niby ma zakres do -20C. Chyba mam polski biegun zimna na tarasie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A na serio -- bateria chyba nie zdzierżyła takiej temperatury, co daje odpowiedź na pytanie "skąd będę wiedział, że czas wymienić bateryjkę w termometrze?". ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#raspberrypi #domoticz
Polinik - Termometry Xiaomi Aqara i kabelkowy DB18S20 wystawione na zewnątrz, parę me...

źródło: comment_N73hI9k5ZeAaT0QYAurRLqh9pFQ30Ylm.jpg

Pobierz
  • 21
@radekrad:
Żarówki pracują bez Gatewaya, reszta: termometrohigrometrobarometry, włączniki (i te dopuszkowe, i te biurkowe), kontaktrony -- przez Gatewaya.
Natomiast bonus taki, że Domoticz potrafi z Gatewaya wyciągnąć więcej informacji, niż androidowa appka -- poziom baterii urządzeń i natężenie światła z czujnika w Gatewayu.
@Polinik: świetnie, dzięki za informację :) Poczytam coś więcej. A polecane są włączniki właśnie xiaomi? Czy raczej ludzie lecą tańszymi sonoffami? Oczywiście, jeśli chodzi o włączanie/wyłączanie prądu
@radekrad:
Nie wiem jak teraz sonoffy, ale jak rok temu szukałem -- to sonoffy wymagały w puszkach dwóch linii z zasilaniem -- jedna do ciągłego zasilania sonoffów, druga -- ta do załączania. A ciągnięcie dwóch osobnych linii zasilających do każdej puszki to nie jest standard.
Włączniki Xiaomi zadowalają się jedną linia, która zasila włącznik oraz załącza światło.
Polinik - @radekrad: 
Nie wiem jak teraz sonoffy, ale jak rok temu szukałem -- to so...
@Polinik: hmm, myślałem raczej o włącznikach odcinających prąd do innych urządzeń. W przypadku lamp nie lepiej kupić inteligentne żarówki/lampy, do których prąd ciągle dochodzi i przyciski nie podłączone do prądu (tylko baterie), które tylko do centralki wysyłają prośbę o przekazanie sygnału do lampy/żarówki?
@radekrad:
Też jest taka opcja, tylko wtedy potrzebujesz kupić dwa urządzenia: włącznik wifi i żarówkę wifi. Włączniki wifi dopuszkowe, które nie rozłączają fizycznie obwodu, tylko wysyłają polecenie do centralni też są.
Tylko, że mi te xiaomińskie żarówki nie podchodzą -- dają za zimne światło. Wolę jednak fizyczny włącznik z możliwością dobrania sobie takiej żarówki, jaka mi się podoba.

Aha, ten włącznik z filmu -- on też nie rozłącza obwodu "wprost" --
@Polinik: xiaomi tez wymaga przewodu neutralnego do zasilenia, ale poniewaz wkreciles klasyczna zarowke to ona zamyka obwod i dzieki temu lacznik dziala. jakbys wkrecil 2 swietlowki to juz by nie dzialal albo swietlowki by mrygaly raz na kilka sekund
@blantek:
Nie.
Ten włącznik, który mam -- wymaga jednego przewodu neutralnego i jednego przewodu z fazą.
Urządzenia, którymi sterujesz oraz puszkowe N -- łączysz wszystkie do tego samego złącza neutralnego (do złącza N).
Do złącza L podłączasz zasilanie, które jest w puszcze.
Do złącz L1 i L2 podłączasz osobne urządzenia.

Wszystko działa na typowej instalacji, którą się w Polsce doprowadza do puszki -- jeden przewód N i jeden przewód L.

Do
Polinik - @blantek: 
Nie.
Ten włącznik, który mam -- wymaga jednego przewodu neutra...

źródło: comment_TV7S6t2qeGTghJHYdsUMByPdxgLAdcwv.jpg

Pobierz
@Polinik: aaa ok, skoro masz N w puszce to musi dzialac, myslalem ze opisujesz sytuacje w ktorej masz tylko dwa kable Lin i Lout a obwod sie zamyka przez N w punkcie swietlnym przez zarowke.
@blantek: jeszcze jakieś ograniczenia tych włączników bez N? Rozumiem że jak 1 z 2 czy 3 żarówek padnie to przełącznik automatycznie też leży?
@jaguar963:
Dobrze zrozumiałem.
Rok temu dokładnie przerabiałem temat i wtedy wymagał dwóch linii zasilających, co było zaznaczane w każdym poradniku i manualu używania sonoffów.
Może teraz się to zmieniło i są wersje "jednożyłowe", dlatego napisałem "Nie wiem jak teraz sonoffy, ale jak rok temu szukałem -- to sonoffy wymagały w puszkach dwóch linii z zasilaniem".
Więc jeżeli ktoś tu czegoś nie zrozumiał -- to Ty.
( ͡° ͜ʖ ͡
@azer: zależy od kontrukcji łącznika. Np livolo dopuszkowe dają radę bez N pod warunkiem że przynajmniej jedno Lout zamyka się przez rezystor jakim jest żarówka klasyczna. Świetlówki i ledy to obwód rozwarty przez co łącznik nie ma prądu potrzebnego do zasilenia jego samego. To pojedyncze miliampery ale jednak.