Aktywne Wpisy
Chubbei +310
mam_spanko +441
Ludzie nie mają żadnej empatii, nie mają żadnej wyobraźni, nie potrafią się wczuć w przeciętną ukraińską rodzinę i to jaki dramat przeżywa.
Nie potrafią sobie wyobrazić jak my byśmy się zachowali jakby nas napadli, jak zachowałby się nasz rząd.
Otóż wszyscy uciekali by tak samo jak Ukraińcy, tylko że do Niemiec, a Duda, zresztą słusznie, wszędzie gdzie się da wołałby o pomoc
Założę się że bylibyśmy jeszcze bardziej roszczeniowi
Fani dzikiego trenera,
Nie potrafią sobie wyobrazić jak my byśmy się zachowali jakby nas napadli, jak zachowałby się nasz rząd.
Otóż wszyscy uciekali by tak samo jak Ukraińcy, tylko że do Niemiec, a Duda, zresztą słusznie, wszędzie gdzie się da wołałby o pomoc
Założę się że bylibyśmy jeszcze bardziej roszczeniowi
Fani dzikiego trenera,
#xiaomi trochę poleciało w kulki. ( ͡° ͜ʖ ͡°) A niby ma zakres do -20C. Chyba mam polski biegun zimna na tarasie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A na serio -- bateria chyba nie zdzierżyła takiej temperatury, co daje odpowiedź na pytanie "skąd będę wiedział, że czas wymienić bateryjkę w termometrze?". ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#raspberrypi #domoticz
Żarówki pracują bez Gatewaya, reszta: termometrohigrometrobarometry, włączniki (i te dopuszkowe, i te biurkowe), kontaktrony -- przez Gatewaya.
Natomiast bonus taki, że Domoticz potrafi z Gatewaya wyciągnąć więcej informacji, niż androidowa appka -- poziom baterii urządzeń i natężenie światła z czujnika w Gatewayu.
Nie wiem jak teraz sonoffy, ale jak rok temu szukałem -- to sonoffy wymagały w puszkach dwóch linii z zasilaniem -- jedna do ciągłego zasilania sonoffów, druga -- ta do załączania. A ciągnięcie dwóch osobnych linii zasilających do każdej puszki to nie jest standard.
Włączniki Xiaomi zadowalają się jedną linia, która zasila włącznik oraz załącza światło.
Też jest taka opcja, tylko wtedy potrzebujesz kupić dwa urządzenia: włącznik wifi i żarówkę wifi. Włączniki wifi dopuszkowe, które nie rozłączają fizycznie obwodu, tylko wysyłają polecenie do centralni też są.
Tylko, że mi te xiaomińskie żarówki nie podchodzą -- dają za zimne światło. Wolę jednak fizyczny włącznik z możliwością dobrania sobie takiej żarówki, jaka mi się podoba.
Aha, ten włącznik z filmu -- on też nie rozłącza obwodu "wprost" --
Nie.
Ten włącznik, który mam -- wymaga jednego przewodu neutralnego i jednego przewodu z fazą.
Urządzenia, którymi sterujesz oraz puszkowe N -- łączysz wszystkie do tego samego złącza neutralnego (do złącza N).
Do złącza L podłączasz zasilanie, które jest w puszcze.
Do złącz L1 i L2 podłączasz osobne urządzenia.
Wszystko działa na typowej instalacji, którą się w Polsce doprowadza do puszki -- jeden przewód N i jeden przewód L.
Do
A są gdziekolwiek montowane instalacje bez przewodu neutralnego, że zakładałeś, że nie mam N w puszce?
To jak to działało?
Jeśli do puszki był pociągnięty tylko L to do czego podłączano drugi przewód, żeby zamknąć obwód? Do instalacji odgromowej?
dzieki temu mozna bylo uzyc tanszych kabli dwuzylowych w instalacji oswietleniowej
A, dzięki za wyjaśnienie.
Nie spotkałem się nigdy z takim rozwiązaniem.
Dobrze zrozumiałem.
Rok temu dokładnie przerabiałem temat i wtedy wymagał dwóch linii zasilających, co było zaznaczane w każdym poradniku i manualu używania sonoffów.
Może teraz się to zmieniło i są wersje "jednożyłowe", dlatego napisałem "Nie wiem jak teraz sonoffy, ale jak rok temu szukałem -- to sonoffy wymagały w puszkach dwóch linii z zasilaniem".
Więc jeżeli ktoś tu czegoś nie zrozumiał -- to Ty.
( ͡° ͜ʖ ͡