Wpis z mikrobloga

Możecie mi powiedzieć jak to wreszcie było z tym ak i m16? Większość ludzi kojarzy ak jako niezniszczalną broń która strzela nawet bo kąpieli w błocie a m16 jako zacinający się skomplikowany szajs. Ostatnio natomiast obejrzałem "mud testy" z udziałem tych karabinów i tam gdzie ak się zacinał i nie nadawał do strzelania m16 dzielnie kontynuował ostrzał bez najmniejszego problemu. Skąd w takim razie wziął się mit o wyżej wymienionych broniach? #bron #historia #militaria
United - Możecie mi powiedzieć jak to wreszcie było z tym ak i m16? Większość ludzi k...
  • 9
  • Odpowiedz
@United Pierwsze wersje m16 to był szajs.Lufy sie przegrzewały,mechanizm sie zacinał i ogólnie draka.Później było już tylko lepiej.A ak...No dobrze konserwowany i zadbany potrafił działać cuda mimo że wyszedł niedługo po wojnie.
  • Odpowiedz
@United: Wczesne wersje M16 rzeczywiście miały problem z niezawodnością, co zostało niebawem naprawione. Amerykanie w Wietnamie jeżeli już używali AK to bardziej ze względu na dostępność amunicji. Kiedy jakieś oddziały zostawały odcięte od dostaw na terenie wroga to po jakimś czasie nie było innego wyboru. Ogólnie AK jest mniej wrażliwy na kiepskie traktowanie i zaniedbywanie konserwacji, ze względu na większe luzy pomiędzy częściami. Natomiast M16 ma bardziej zamkniętą budowę, więc
  • Odpowiedz
@United: Pierwsze wersje M16 mogły mieć problemy związane z materiałami z jakich były zrobione i trochę problemów "wieku dziecięcego", AK miały luźno spasowane części co powodowało większą tolerancje na brud i zacięcia.
Późniejsze wersje M16 i platformy AR15 to już co innego i przez to że jest to układ zamknięty plus zatrzaskiwana komora przeciwpyłowa powoduje że jest mniejsza szansa na dostanie się syfu do komory/spustu itp. w AK jest duża
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@United: Głównymi problemami M16 w Wietnamie były tak z grubsza:
- zastosowanie w amunicji innego prochu niż przewidzieli projektanci (mieli chyba jeszcze po Korei zapasy i ktoś na górze uznał że też będzie dobry, bez konsultacji z konstruktorami)
- ktoś inny równie sprytny (też nie projektant) uznał że M16 czyści się sam więc na początku żołnierze nie dostali do niego przyborów do czyszczenia
Rozmowa na ten temat z jednym z
  • Odpowiedz