Wpis z mikrobloga

Po wpisach widziałem, że jest tutaj parę osób, które interesują się rynkiem nieruchomości w Gdańsku. Podpowiedzcie, czy są może dostępne jakieś oferty nowych mieszkań, od dewelopera, trzy pokojowych, z osobną kuchnią? Bo wszystkie oferty jakie przeglądam są z aneksami. Czy teraz już tylko tak się buduje i osobna kuchnia w mieszkaniu to fanaberia i przeżytek?
#gdansk
  • 14
@wshk: Jedzą, nie jedzą, bez znaczenia. Dobrze rozumiem, że chodzi o pieniądze dewelopera, bo na tej samej powierzchni ma dwa w jednym. Zastanawiałem się tylko, czy w ogóle można dostać nowe dwu-, trzypokojowe mieszkanie w Gdańsku bez kuchni w pokoju.
@fejkowy: Racja. Jednak to wymaga przebudowy. Niejednokrotnie taka wydzielona kuchnia jest mało funkcjonalna względem i pozostałych pomieszczeń jak i samego jej użytkowania. Poza tym jak piszesz ma to sens raczej
@wujekmundek: Ciekawy jestem jak ze sprzedażą takich mieszkań, czy schodzą szybciej, czy jednak klienta interesuje jedynie cena. Osobiście wolałbym dopłacić trochę więcej, ale mieć komfort w dużym pokoju, jednocześnie rozumiem, że te dodatkowe kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy to sporo pieniędzy. Jednak chyba, raczej decydująca jest cena, bo gdyby było inaczej to nie byłoby tylu aneksów, co? No, chyba że chodzi o łatwość projektowania bloków i instalacji, kiedy pomieszczenia są usytuowane tak, a nie
No, chyba że chodzi o łatwość projektowania bloków i instalacji, kiedy pomieszczenia są usytuowane tak, a nie inaczej, ale raczej wątpię.

@KilY:
Cena to raz.
Moda -- dwa.
@Polinik: Oj tam, moda to może być na niebieskie sukienki w tym sezonie, w takim biznesie nie wiem czy to główny czynnik. Cena także nie ma raczej nic do rzeczy, bo w tej samej (może trochę wyższej) cenie można oddać mieszkanie z osobną kuchnią. Chyba, że miałeś na myśli bilans inwestycja/zarobek dewelopera, wtedy się zgodzę.

Co do mody to zgodzę się o tyle, że faktycznie gdzieś na początku lat 90-tych ludziom
Oj tam, moda to może być na niebieskie sukienki w tym sezonie, w takim biznesie nie wiem czy to główny czynnik.

@KilY:
To jest czynnik.
Zazwyczaj taki, że widzi się to podczas wizyty u znajomych i "o jakie to fajne i wygodne, też musimy mieć takie". Pomijając fakt, ze fajne i wygodne to jest podczas wizyty gości, bo na co dzień to już niekoniecznie.
No i poza tym żelazny argument --
@KilY: Pewnie, że robią. Choć obecny trend to 2 pokoje, w tym jeden z aneksem (i takie właśnie kupiłam), ale już sąsiedzi z narożnika bloku mają pokoje + kuchnia (a i tak przerobili salon na salon z aneksem, a kuchnię na sypialnię). 3 pokoje widziałam już też chyba tylko z kuchniami (a większość przerabia na aneksy :D). Z mojego punktu widzenia, aneks jest bardzo wygodną opcją, trzeba tylko bardziej spinać poślady