Wpis z mikrobloga

@Patrilafea: Czy ktoś wie, jak zabezpieczyć się przed kradzieżą i pobiciem? Kilka lat temu w Katowicach zginął mi portfel, w środku była nie tylko karta do bankomatu, ale też dowód i prawojazdy. Kartę i dowód zastrzegłam następnego dnia, dzwoniąc do mojego banku... Dowód i prawo jazdy musiałam na nowo wyrabiać, zdjęcia...itd... Od tej pory noszę dokumenty tożsamości w osobnym etui, nie w portfelu. W niedzielę, 28/01, nudziłam się i polazłam do Żabki kupić chipsy ( chciałam obejrzeć jakiś film)... W drodze powrotnej zostałam zaatakowana, niewiele pamiętam, wszystko jest szare, cholewcia, ale ukradli mi portfel (w którym było w sumie może 30 zł razem z bilonem, może mniej), niedużo w sumie... Jak wstałam (mam siniaki) i poszłam w stronę, w którą uciekli, znalazłam identyfikator z pracy, potem zatrzymałam jakiegoś Jeepa, w środku para starszych ludzi, mężczyzna poszedł za moimi napastinkami i znalazł moją torebkę, bez portfela, na szczęście z kluczem do mieszkania i dokumentami (dowód, prawojazdy, karta ŚKUP...)... hmm.... Wczorajsze popołudnie i wieczór spędziłam na policji... policjant odwiózł mnie potem do domu... hmm... jak się chronić pzed czymś takim?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Patrilafea: Nie ma raczej techniki by uchronić się przed napadem. Możesz za spróbować zmniejszyć ryzyko wytypowania. Idąc na takie szybkie zakupy, weź ze sobą tylko klucze, kartę, dowód i jakąś gotówkę, jeśli karta by nie zadziałała. Aura za oknem sprzyja ubieraniu się na cebulkę. Karta gotówka w jedną kieszeń, dowód w inną. Idąc z torebką, zostałaś wytypowana jako lepszy cel(torebkę łatwo wyrwać).
Z tego co piszesz, atak nastąpił z zaskoczenia(mało
  • Odpowiedz
@MMARS: Dzięki, masz rację, mieszkam naprawdę niedaleko centrum miasta, myślałam, że to w miarę bezpieczna okolica... tym razem straciłam tylko trochę gotówki (około 30 zotych) i karty: płatniczą i kredytową.... hmm... ale kobiety w torebkach noszą też klucze do mieszkania, telefony... fuck.... cholewcia... trzeba to jakoś zabezpieczyć....
  • Odpowiedz
@Patrilafea: O tobie pewnie nikt nie napisał w mediach.

Wyobraź sobie teraz sytuację, że zostaje napadnięta jakaś pani polityk lub ktoś z zarządu miasta. Byłby rozgłos na całą Polskę.

Ty jesteś tak samo ważna jak ta osoba z pierwszych stron gazet.
  • Odpowiedz
@Macieq_ja: Dzięki, ale podejrzewam, że zaatakowali mnie, między innymi, dlatego, że utykam na nogę. Mam niedowład lewej nogi i ręki w wyniku choroby, którą przeszłam w wieku 26 lat.
  • Odpowiedz