tablicaInt[][] = { {21,22,23} , {31,32} , {1,2,3} } Początkowo myślałem nad
int[][] tablicaInt = new int[tablicaStr.length][]; Potem gdzieś wykorzystać w pętlach Integer.parseInt(tablicaStr[n][m])
Nie wiem jak to napisać, by każdy wiersz w tablicaInt mógł być tej wielkości, co wiersze w tablicaStr. Jak dynamicznie wytwarzać wielkość każdego wiersza.
@interface: Dzięki. Porcja konkretnej wiedzy. :) To kiedy jest sensownie używać streamów? Bo generalnie chyba wszystkie ich zastosowania da się zastąpić pętlami for.
@retardo: @interface: Dzięki wielkie. Dużo nauki mam jeszcze przed sobą. Zadanie sobie zrobiłem: Wpisanie macierzy z klawiatury: "[23 -22 21; 1 2 3; -4 -5 -6]" i obliczenie wyznacznika. Program sprawdza (1) poprawność zapisu tablicy, (2) czy tablica jest macierzą, (3) czy macierz jest kwadratowa. Dopiero wtedy przekształciłem tablicę Stringów, na inty, gdy macierz stringowa okazała się być kwadratowa, czyli rozmiary były już znane. Nie musiałem głowić się nad rozwiązaniem
Ale ten no @interface: nie czepiałbym się braku try/catch w takiej odpowiedzi - w końcu odpowiadasz tylko komuś jak wykonać konkretną czynność, a to ta osoba musi to dopasować do swoich potrzeb i środowiska
Swoją drogą w zapisie z lambdą można wygodnie breakpointa zrobić jak ma się Dobre IDE™ https://i.imgur.com/3ibUw0V.png No i jest funkcja by zmienić ze strema na
String tablicaStr[][] = { {"21","22","23"} , {"31","32"} , {"1","2","3"} }Chcę zamienić tablicę stringów na tablicę intów:
tablicaInt[][] = { {21,22,23} , {31,32} , {1,2,3} }Początkowo myślałem nad
int[][] tablicaInt = new int[tablicaStr.length][];Potem gdzieś wykorzystać w pętlach Integer.parseInt(tablicaStr[n][m])
Nie wiem jak to napisać, by każdy wiersz w tablicaInt mógł być tej wielkości, co wiersze w tablicaStr.
Jak dynamicznie wytwarzać wielkość każdego wiersza.
#programowanie #java
String tablicaStr[][] = { {"21","22","23"} , {"31","32"} , {"1","2","3"} };int[][] tablicaInt = new int[tablicaStr.length][];for(int i = 0; i < tablicaStr.length; i++) {tablicaInt[i] = Arrays.stream(tablicaStr[i]).mapToInt(Integer::parseInt).toArray();}Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Exception in thread "main" java.lang.NumberFormatException: For input string: "dupa"
at java.base/java.lang.Integer.parseInt(Integer.java:652)
Raczej widać gdzie jest błąd xD
Co jest nie tak w debugowaniu?
Ładnie widać tablicę jak się postawi na streamie.
Podasz jakiś konkret?
Dlaczego? :(
for (int i = 0; i < tablicaStr.length; i++) {Komentarz usunięty przez autora
Zadanie sobie zrobiłem: Wpisanie macierzy z klawiatury: "[23 -22 21; 1 2 3; -4 -5 -6]" i obliczenie wyznacznika. Program sprawdza (1) poprawność zapisu tablicy, (2) czy tablica jest macierzą, (3) czy macierz jest kwadratowa.
Dopiero wtedy przekształciłem tablicę Stringów, na inty, gdy macierz stringowa okazała się być kwadratowa, czyli rozmiary były już znane. Nie musiałem głowić się nad rozwiązaniem
Ale ten no @interface: nie czepiałbym się braku try/catch w takiej odpowiedzi - w końcu odpowiadasz tylko komuś jak wykonać konkretną czynność, a to ta osoba musi to dopasować do swoich potrzeb i środowiska
Swoją drogą w zapisie z lambdą można wygodnie breakpointa zrobić jak ma się Dobre IDE™ https://i.imgur.com/3ibUw0V.png
No i jest funkcja by zmienić ze strema na
No i jakie String tablicaStr[][]?
Tylko String[][] tablicaStr!