Wpis z mikrobloga

Mam

String tablicaStr[][] = { {"21","22","23"} , {"31","32"} , {"1","2","3"} }
Chcę zamienić tablicę stringów na tablicę intów:

tablicaInt[][] = { {21,22,23} , {31,32} , {1,2,3} }
Początkowo myślałem nad

int[][] tablicaInt = new int[tablicaStr.length][];
Potem gdzieś wykorzystać w pętlach Integer.parseInt(tablicaStr[n][m])

Nie wiem jak to napisać, by każdy wiersz w tablicaInt mógł być tej wielkości, co wiersze w tablicaStr.
Jak dynamicznie wytwarzać wielkość każdego wiersza.

#programowanie #java
  • 20
@interface:

sprawdz stactrace jaki to wrzuci, sprobuj postawic breakpointa na tym streamie i go debuggowac krok po kroku

Exception in thread "main" java.lang.NumberFormatException: For input string: "dupa"
at java.base/java.lang.Integer.parseInt(Integer.java:652)

Raczej widać gdzie jest błąd xD
Co jest nie tak w debugowaniu?
Ładnie widać tablicę jak się postawi na streamie.

functional programming abuse

Podasz jakiś konkret?

uzywaj jednego albo drugiego

Dlaczego? :(

for (int i = 0; i < tablicaStr.length; i++) {
@retardo: @interface: Dzięki wielkie. Dużo nauki mam jeszcze przed sobą.
Zadanie sobie zrobiłem: Wpisanie macierzy z klawiatury: "[23 -22 21; 1 2 3; -4 -5 -6]" i obliczenie wyznacznika. Program sprawdza (1) poprawność zapisu tablicy, (2) czy tablica jest macierzą, (3) czy macierz jest kwadratowa.
Dopiero wtedy przekształciłem tablicę Stringów, na inty, gdy macierz stringowa okazała się być kwadratowa, czyli rozmiary były już znane. Nie musiałem głowić się nad rozwiązaniem
@interface: @Kaijot: @retardo: też robiłem trochę benchmaków stremów: https://blog.gotofinal.com/java/benchmark/performance/2017/07/17/performance-of-java-2.html#java-streams

Ale ten no @interface: nie czepiałbym się braku try/catch w takiej odpowiedzi - w końcu odpowiadasz tylko komuś jak wykonać konkretną czynność, a to ta osoba musi to dopasować do swoich potrzeb i środowiska

Swoją drogą w zapisie z lambdą można wygodnie breakpointa zrobić jak ma się Dobre IDE™ https://i.imgur.com/3ibUw0V.png
No i jest funkcja by zmienić ze strema na