Aktywne Wpisy

Mój syn właśnie został zawieszony w prawach ucznia i szczerze, nie mogę uwierzyć w powód. Podobno przyłapali go na 'praktykowaniu nekromancji' - chciałbym, żeby to był żart. Szkoła wpadła w panikę, kiedy odkryli, że robił jakieś małe 'rytuały' podczas przerw. On i jego koledzy czytali jakąś księgę zaklęć, którą znaleźli w internecie. Potem próbowali 'przywrócić do życia' klasowego chomika, który zmarł w zeszłym miesiącu. Jasne było trochę dziwnie widzieć to kółko, które

cocojambo210 +148
Już niedługo rok bez olkoholu

źródło: comment_hahMwF27Ppzrz6uWj8QW36w0LPxBDijW.jpg
PobierzJak się nie obracają, to sprawdź oddzielnie czy boki pionowe się nakładają i czy boki poziome się nakładają.
Nie jestem programistą, więc nie wiem czy trywialne jest sprawdzanie czy wierzchołek zawiera się w prostokącie.
Wiem jednak, że takie postawienie sprawy nie rozwiązuje problemu, picrel
Żaden z wierzchołków nie zawiera się w innym prostokącie, jednak oba nakładają się na siebie
źródło: comment_EJl1wEq0Fwp1O0SeDWD6Ch3w9sYq3x7T.jpg
Pobierzz ciekawości jak za pomocą równań prostych byś to rozwiązał? Sprawdzajac czy się przecinają? A co z przypadkiem gdy jeden prostokąt jest całkowicie zawarty w drugim?
A dokładniej - dwa zestawy po cztery proste.
Sprawdzając czy należy do przestrzeni po odpowiedniej stronie prostych (a dokładniej, więcej niż dwóch przestrzeni) efektywnie sprawdzasz czy jest w pożądanym obszarze.
Pierwsze na myśl przyszło mi sprawdzanie po wierzchołkach, ale to raczej kiepski pomysł, bo dwa prostokąty mogą się przecinać bez posiadania któregokolwiek z wierzchołków we wspólnej przestrzeni
Poza tym nie rozumiem jak sprawdzenie przecinania się prostych ma tu
Po prostu robisz to samo co w liceum przy porównywaniu równań prostych, tylko zapisujesz to jako program. Najprościej byłoby przez zdefiniowanie samej prostej jako klasy, porównywanie współczynników kierunkowych, itd.
Tak naprawdę to bardziej matematyczne niż informatyczne zagadnienia, a w momencie w którym jesteś w stanie przeprowadzić obliczenia na kartce i rozwiązać zadanie - jesteś w stanie napisać program który może to zrobić.
A
Reszta tego co napisałeś brzmi dla mnie zupełnie obco, ale zainteresowało mnie to na tyle że postaram się zgłębić temat. Zawsze programowanie mnie jakoś odrzucalo, na studiach niby coś było ale na kartkach i zupełne podstawy.