Aktywne Wpisy

Bananalord +78
Średniej wielkości miasto, głęboka prowincja. Poznaję 30 letnią kobietę, typ mola książkowego, własna kawalerka i miały pies. Normalna, pracująca, po studiach na lokalnej uczelni. Fajna, mamy jakieś tam podobne hobby, miło się spędza czas. Mówi mi, że chce być szczera co do przeszłości. Spoko. Powiedziala ze miala ponad 40 facetów xD. No k*rwa mać

#programowanie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skompresowane_drzewo_trie
@cevilo: błąd... nie możesz tego założyć, jeśli czas budowania struktury będzie zależał od długości stringa lub substringa.
obliczyć ile jest unikalnych znaków,
i zsumować każdą taką wartość unikatowych znaków dla każdego, i to wszystko w czasie O(n) niby miało być i limit pamięci też O(n)
@pkh: dlaczego? Wg mnie jest właśnie ok, bo sprawdza jak będziesz sobie radził z rowiązywaniem problemów, czy potrafisz konstruować algorytmy czy wiesz co to złożoność itd.
@cevilo: Przeczytałem dokładnie i dokładnie zrozumiałem o co chodzi. W zadaniu widać, że masz dany string i substring i masz znależć ilość wystąpień, więc nie możesz ot tak sobie pominąć czegoś co dla ciebie niewygodne.
Autor szukał rozwiązania przy założeniu budowy wejścia w czasie O(1), czyli ma podane słowo, string i już musi przystąpić do wyszukiwania substringów, daltego przychodziły mu do głowy jedynie rozwiązania O(n2)
Z tak sformułowanego problemu wcale nie wynika, że nie może najpierw poświęcić więcej czasu na obróbkę danych na wejściu, np na zbudowanie odpowiedniego drzewa w czasie O(n), wówczas
@cevilo: uuu nie zesraj się się czasem panie superinteligencie
@imarid: mógłbyś doprecyzować czy chodzi o znalezienie wszystkich wystąpień danego substringa w stringu czy o znalezienie wszystkich możliwych substringów w stringu?
@imarid: jeśli chcesz znaleźć wszystkie substringi stringa (a nie wszystkie wystąpienia danego substringa w stringu) to sama ich liczba rośnie kwadratowo z długością stringa, wiec nie da się ich znaleźć w czasie
Tzn, jestem takiego samego zdania, ale chciałem się upewnić. Pewnie zrobili błąd przy określaniu limitów czasowych dla zadania
Komentarz usunięty przez autora
@imarid: sorki to nie w tym temacie i nie do ciebie miało być ( ͡° ͜ʖ ͡°)