Wpis z mikrobloga

Mam pytanie z zakresu #siecikomputerowe. Robie #remont i mam 50 metrów kabla sieciowego kat. 5e FTP.
Chcę zrobić dwie wiązki, jedną do salonu (ok. 20 metrów) i do sypialni (ok. 10 metrów). Ale im więcej czytam o kablach ekranowanych tym jestem bardziej skonfundowany.
Mam dwa pytania:
1) Kabel z jednej strony będzie zaprawiony końcówką RJ45 FTP, którą chcę wsadzić do routera. Czy taka końcówka ekranowana nie będzie miała problemu z komunikacją z routerem UPC (UBEE EVW3226)? Bo gdzieś wyczytałem, że jak jeszcze współczesne komputery z tym problemu nie mają, to podobno routery mogą nie podołać.

2) Po drugiej stronie (w pokojach) kabel będzie wyprowadzony końcówką podtynkową (np. taką https://www.napad.pl/produkty-527-3948-gniazdo-2x-rj45-ftp6e-ekranowane-podtynkowe.htm). Czy jak wsadzę do tej końcówki zwykły kabel UTP to bez problemu skomunikuje to np. konsolą, czy też muszę zrobić kabel z końcówkami FTP?
  • 6
  • Odpowiedz
  • 0
@QiQu dzięki za odpowiedź. Mam też szpule z kablem UTP. Naczytałem się różnych rzeczy o FTP. Np takich, że jeżeli jest źle uziemiony to robi większe szkody niż byśmy mieli przy zwykłym kablu UTP. A zaznaczam że kabel nie będzie szedł przy przewodach elektrycznych tylko w listwie przy ścianie. I teraz mam dylemat - czy kupić końcówki UTP i zrobić to kablem UTP czy wysilać się na to FTP. Jak myślisz Mireczku?
  • Odpowiedz
@QiQu: To mam ostatnie pytanie. Do mieszkania wchodzi mi kabel koncentryczny, ze względów jakości połączenia (które i tak jest już na granicy) nie będę robił żadnej przelotki. Czyli kabel koncentryczny do routera będzie wystawał ze ściany a nie z dedykowanego złącza podtynkowego..
Ale z routera będą szły 2 przewody LAN, do pokoi o których pisałem wyżej.
Mam dwa scenariusze - jeden zakłada, że robię w pokoju z routerem gniazdo natynkowe 2xRJ45
  • Odpowiedz