Aktywne Wpisy
W sobotę prawdopodobnie będę mieć gościa. Faceta pierwszy raz przychodzi do mnie, jest trochę starszy ode mnie i dobrze zarabia wydaje się normalny. Moje pytanie co przygotować na przekąski żeby się nie zblaznic a żeby wyszło fajnie? Przyjdzie wieczorem więc to też nie kolacja a raczej coś do drinka. Proszę o jakies proste sugestie bo nie jestem mistrzem kuchni. Wiadomo że co innego robi się dla znajomych w moim wieku a co
njdnsjdnjs +81
kocham ten portal.
mam nadzieję, że rogale się zgadzają panu biaukowi i elfikowi w szczególności. że jej nie wstyd.
#wykop #bekazprawakow
mam nadzieję, że rogale się zgadzają panu biaukowi i elfikowi w szczególności. że jej nie wstyd.
#wykop #bekazprawakow
Określenie „tragiczna” zostało dopisane do partytury przez samego kompozytora, już po ukończeniu kompozycji. Nie ma zgodności, co było tego powodem, niemniej symfonia jest jedną z dwóch jego symfonii w tonacji minorowej (druga to „VIII symfonia h - moll” (Niedokończona)).
Instrumentarium obejmuje 2 flety, 2 oboje, 2 klarnety in B, 2 fagoty, 4 waltornie (in A, C i Es), 2 trąbki (in C i Es), kocioł i smyczki.
Utwór wykonano po raz pierwszy 19 listopada 1849 w Lipsku, ponad dwadzieścia lat po śmierci autora.
#muzykaklasyczna #schubert #gruparatowaniapoziomu