@PapaFranceSSco: Jeśli się użyje obco brzmiącego słowa to stanie się to bardziej humanitarne, niż gdy się napisze "zamordowali trzech bezbronnych jeńców podrzynając im gardła"?
@przegryzam "zamordowano" - wprowadzasz emocje "bezbronnych" - kolejny epitet wywołujący emocje "podrzynając im gardła" - naturalizm, użyty w tym samym celu co w/w zabiegi
"podrzynając im gardła" - naturalizm, użyty w tym samym celu co w/w zabiegi
@szpichi: Tak, masz rację. Wynika to z mojej niezgody na mordowanie bezbronnych ludzi. Kimkolwiek są. A dekapitacja to eufemizm, używając którego próbuje się to jakoś zaadoptować do naszej kultury i języka codziennego.
@przegryzam: nie, to ty próbujesz "zaadoptować do naszej kultury i języka codziennego" obligatoryjne pisanie o swoich emocjach przy podawaniu takich informacji, to że op streścił jednym słowem co się stało, nie znaczy, że to pochwala, jednak nie wynika z tego, że musiał dzielić się z nami esejem jak bardzo mu przykro (choć z pewnością jest), nie każdy ma ochotę robić naturalistyczne opisy zdarzeń o których jest uprzejmy poinformować innych
@PapaFranceSSco: zwróciłem się do pierwszego kometujacego w mniej więcej następujący sposób: w takim razie ja w ramach mojej niezgody na działalność purystów językowych zastosuje zwrot brzmiący swojski i znajomo w naszej kulturze i języku codziennym: spadaj*
*możliwe, iż zamiast tego ostatniego słowa użyłem innego, powszechnie uważane za obraźliwe i będącego formą pochodną od słowa na "p" oznacz
ISIS zdekapitowało przynajmniej 3 rządowych.
( ͡° ʖ̯ ͡°)
#syria #isis
@PapaFranceSSco: Jeśli się użyje obco brzmiącego słowa to stanie się to bardziej humanitarne, niż gdy się napisze "zamordowali trzech bezbronnych jeńców podrzynając im gardła"?
"zamordowano" - wprowadzasz emocje
"bezbronnych" - kolejny epitet wywołujący emocje
"podrzynając im gardła" - naturalizm, użyty w tym samym celu co w/w zabiegi
@szpichi: Tak, masz rację. Wynika to z mojej niezgody na mordowanie bezbronnych ludzi. Kimkolwiek są. A dekapitacja to eufemizm, używając którego próbuje się to jakoś zaadoptować do naszej kultury i języka codziennego.
Komentarz usunięty przez moderatora
Ale to dobrze, to oznacza, że wpis zabolał. Miał zaboleć. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
zwróciłem się do pierwszego kometujacego w mniej więcej następujący sposób:
w takim razie ja w ramach mojej niezgody na działalność purystów językowych zastosuje zwrot brzmiący swojski i znajomo w naszej kulturze i języku codziennym:
spadaj*
*możliwe, iż zamiast tego ostatniego słowa użyłem innego, powszechnie uważane za obraźliwe i będącego formą pochodną od słowa na "p" oznacz
źródło: comment_hYWteP3NZZYzcBzeT83pfT7tVX4DkteU.jpg
Pobierz