Wpis z mikrobloga

#smartfony #smartfon #telefony #android #huawei

Obecnie mam P9 Lite z 2016 i najwyzsza pora zmienic sprzet bo juz brakuje mi predkosci. Nie chce przekraczac tej polki cenowej i teraz pozostaje pytanie, ktory z calej trojki polecacie? P10 Lite ma taka przewage, ze posiada NFC - jest to dosc dziwne, ze pozostala dwojka nie zostala wyposazona.

https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=8880&idPhone2=8857&idPhone3=8598#l21,,was-lx1a

Ktory model wybieracie?

• Huawei Honor 7X 21.1% (4)
  • Huawei Mate 10 Lite 47.4% (9)
  • Huawei P10 Lite 31.6% (6)

Oddanych głosów: 19

• 14
  • Odpowiedz
@Solitary_Man: Moze na poczatku uzytkowania bylo ok ale po niecalym roku denerwuje mnie juz powolnosc tego smartfona. Aplikacje otwieraja sie dlugo, ma tendencje do dluzszego 'procesowania' mimo, ze nie robie wszystkiego na raz.
  • Odpowiedz
@Huawei_PL: Owszem to tez plus bo czemu by nie zmienic na wieksze ;) Koniec koncow czytalem, ze Mate 10 Lite pomimo podobnych parametrow jest szybszy od 7X i bateria trzyma dluzej (bateria jest taka sama). Wiecie moze czy Mate 10 Lite bedzie miec upgrade do Oreo i EMUI 8?
  • Odpowiedz
@marsellus1 @Solitary_Man tak się składa, że mam pod ręką zarówno Honora 5c (który jest bliskim kuzynem P9 lite), jak i Mate 10 lite.

Różnica w wydajności na korzyść Mejta jest porażająca i to pomimo, że w obu przypadkach SoC jest prawie identyczny (Mate ma trochę szybciej traktowane 4 rdzenie).

Sądzę, że to głównie zasługa 4GB RAM i szybszej, bardziej pojemnej pamieci wewnętrznej (warto pamiętać, ze pamięć zwalnia po zapełnieniu).

Do tego być
  • Odpowiedz
@frogfoot: Akurat Honor 7X tez bedzie bic na glowe Honor 5c - to nie do konca ta sama polka. Sprawdzalem wszystkie mozliwe recenzje i wiekszosc jest zgodna, ze 7X ma lepszy wyswietlacz od Mate 10 Lite i nawet w niektorych testach wypadal o wiele lepiej pod wzgledem wydajnosci (mimo, ze maja te same bebechy). Taka sama ilosc ramu a ten brak NFC to rzeczywiscie jakies nieporozumienie.
  • Odpowiedz
@marsellus1 z tym wyświetlaczem to jedynie jasność jest trochę wyższa (450 vs 500 nitów). Jakość obrazu porównywalna.

Co do wydajności, to musi być taka sama, nie ma innej opcji. Natomiast niektóre serwisy nie potrafią testować i stąd różnice, nawet w ramach tego samego modelu.

Z minusów honora to na pewno przedni aparat, który w mate na większą rozdzielczość i druga matrycę do rozmywania tła i brak zapisu fotek w RAW.
  • Odpowiedz