Wpis z mikrobloga

#komputery #prad #zasilacze #zwarciechyba #pomocy No więc tak, mam podłączonego kompa stacjonarnego do listwy, listwa zawsze jest wyłączona kiedy komputer jest wyłączony, dziś rano włączyłem listwe i coś jebło, wywaliło prąd w gniazdkach w całym mieszkaniu, listwe odłączyłem poszedłem do centralki z bezpiecznikami i faktycznie jeden odskoczył po włączeniu go prąd wrócił, sprawdziłem listwe a innym gniazdku z ciekawości czy umarła, nie ma żadnej reakcji więc listwa nie żyje, tylko że stacjonarny po podłączeniu do prądu teraz nie działa, orientuje się ktoś jak mogę sprawdzić czy zasilacz jest sprawny po takiej akcji? Czy mogły ucierpieć inne rzeczy typu płyta główna K. Graficzna procek?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adry420: dodam że kompa nie zdążyłem włączyć, więc zasilacz chyba nie wysłał by dalej impulsu, tylko jak to sprawdzić? Zasilacz to "XFX PRO850W Core edition full wired"
  • Odpowiedz
@ZMMN: jezeli chodzi o zasilacz, xfxy raczej na bazie seasonica mają działające i monitorujące zabezpieczenia. po prostu spróbuj na innym zasilaczu, albo możesz odpalić sam zasilacz spróbować zwierając w złączu 24pin ATX jeden, zielony kabel (na youtubie masz rozne poradniki, jak odpalic zasilacz bez komputera) dalej jak on nie będzie działać, to raczej on sam się zjarał i dalej nic nie pociągnął. zawsze możesz pożyczyć psu od kogoś i spróbować
  • Odpowiedz