@postrachNocnegoSzczura: które komendy cumplu? Odnalazłem partycje z systemem plików ext* Wpisałem komendę: Grub> ls(hd0,msdos10) Grub> set prefix=(hd0,msdos10) Grub> set root(hd0,msdos10) grub> insmod normal Grub> normal
@cruc: niee, on tylko odzyskał konto administratora, kompa mam po kimś i zostawił z hasłem. To aktualizacje w7 coś namieszały. Pare resetow temu wszystko działało dobrze
sprawdź czy możesz widzieć pliki tak, jak tak to po ustawieniu root jak wcześniej w katalogu /boot sprawdź jakie masz wersje vmlinuz i initrd.img i potem taki myk robisz
linux /boot/vmlinuz-tuwersja-generic root=/dev/sda1
@ron-tramp: @bryli: Ale przecież to nie problem Linuksa, tylko Windowsa. To nie Linux rozpieprzył bootloadera. A poza tym to Linux jest tu user-friendly. Na Windowsie byłoby "Haha, zepsuło się, szukaj płytki instalacyjnej. Nie masz? To se systemu nie włączysz."
Zasnąłem na paczce merci i gdy otworzyłem oczy zastałem ten widok. Jak przywrócić touchpad do „kliku" sprzed czekoladowej katastrofy? Jeździłem szpilką wokół i wydłubywałem ale problem pozostał
#linux #ubuntu #grub #pytanie
Odnalazłem partycje z systemem plików ext*
Wpisałem komendę:
Grub> ls(hd0,msdos10)
Grub> set prefix=(hd0,msdos10)
Grub> set root(hd0,msdos10)
grub> insmod normal
Grub> normal
@postrachNocnegoSzczura: tak
@postrachNocnegoSzczura: to wszystkie partycje
sprawdź czy możesz widzieć pliki tak, jak tak to po ustawieniu root jak wcześniej w katalogu /boot sprawdź jakie masz wersje vmlinuz i initrd.img i potem taki myk robisz
i spróbuj
dokładnie to
coś #!$%@?łeś xd
A poza tym to Linux jest tu user-friendly. Na Windowsie byłoby "Haha, zepsuło się, szukaj płytki instalacyjnej. Nie masz? To se systemu nie włączysz."