Pytanie co do leżakowania butelek. Mam w domu ok 22*C. Piwo kończy fermentacje w ~15*C w styropianowym pudle. Niedługo będę rozlewał i zastanawiam się gdzie trzymać butelki. Teoretycznie mógłbym upchnąć je do styropianowego pudła, ale wolałbym warzyć następną warkę. Jakie mogą być konsekwencje fermentacji w 15*C, a potem leżakowania w 22*C? Piwo to Polish Pale Ale ( ͡°͜ʖ͡°)
I jeszcze jedno pytanie. Piwko na start miało 11.5*BLG, po ponad tygodniu (06.01) miało 4*BLG, 08.01 miało 3.5*BLG, wtedy też odebrałem próbkę na FFT. Dzisiaj, FFT miał trochę mniej niż 3*BLG. Czy to jest ok? Piwko robione z ekstraktu słodowego WES Jasny, na US-05.
@papkie: Leżakowanie mu nie zaszkodzi w takiej temperaturze, o ile nie będziesz tego trzymał nie wiadomo ile, Pale Ale się pije a nie leżakuje. Fermentujesz w oddzielnym pomieszczeniu czy tylko pudło schłodzone? Jak tylko pudło to mu wyłącz chłodzenie na dobę przed rozlewem, może jeszcze drożdże popracują w wyższej, choć już pewnie wielkiej różnicy to nie będzie.
@papkie: FFT się robi zadając drożdże (np. resztkę zrehydratyzowanych sucharów albo trochę starteru) do niewielkiej ilości brzeczki nastawnej (takiej, żeby wystarczyła na pomiar BLG), a potem trzymasz w cieple przez ok. 3 dni potrząsając od czasu do czasu. Potem mierzysz BLG i jest to maksymalny poziom, do którego może zejść twoje piwo. To co ty zrobiłeś, to nie był FFT, tylko po prostu pobrałeś próbkę piwa i potrzymałeś ją parę dni.
@papkie: zabutelkuj, niech stoi w tych 22*C, sam tak robię bo w gorzelni mam teraz za zimno. Po tygodniu schłodź parę butelek i daj znać jak smakuje :)
Aktywne Wpisy
18+
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Kupione w ciemno za jakieś grosze rok temu, psiknięte dwa razy. Nie mogę znieść tego zapachu, więc robię #rozdajo #perfumy nie wiem tylko czy ten syf można określić mianem perfum
Przesyłkę InPost opłaca wygrywający.
Losowanie dzisiaj o 21.
Udziału nie biorą: zielonki, użytkownicy z tagów pato mma gal
elo mireczki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pytanie co do leżakowania butelek. Mam w domu ok 22*C. Piwo kończy fermentacje w ~15*C w styropianowym pudle.
Niedługo będę rozlewał i zastanawiam się gdzie trzymać butelki.
Teoretycznie mógłbym upchnąć je do styropianowego pudła, ale wolałbym warzyć następną warkę.
Jakie mogą być konsekwencje fermentacji w 15*C, a potem leżakowania w 22*C?
Piwo to Polish Pale Ale ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I jeszcze jedno pytanie. Piwko na start miało 11.5*BLG, po ponad tygodniu (06.01) miało 4*BLG, 08.01 miało 3.5*BLG, wtedy też odebrałem próbkę na FFT. Dzisiaj, FFT miał trochę mniej niż 3*BLG. Czy to jest ok?
Piwko robione z ekstraktu słodowego WES Jasny, na US-05.
@papkie: przy odpowienio przeprowadzonej fermentacji, żadne
Fermentujesz w oddzielnym pomieszczeniu czy tylko pudło schłodzone? Jak tylko pudło to mu wyłącz chłodzenie na dobę przed rozlewem, może jeszcze drożdże popracują w wyższej, choć już pewnie wielkiej różnicy to nie będzie.
@Goglez: @papkie:
wyjmij butelki z lodem