Wpis z mikrobloga

W ostatnich dniach zamieniłem #xiaomi #mi5 na #mi6 z #gearbest lw wersji ceramicznej. Czy #xiaomilepsze?
Kilka spostrzeżeń względem poprzednika:
- w opór ciężki... OPÓR
- ekran ma dziwnie nienaturalne barwy - zwłaszcza szary kolor
- efekt stereo z głośników fajny, dźwięk przy wyższej głośności nie pierdzi, ale... ma dużo mniej niskich tonów, więc odczucia ambiwalentne
- aparat w porównaniu do mi5... sporo gorszy. Generalnie mi5 strzelilem sporo fotek i byłem zadowolony. W słabych warunkach oświetleniowych mi6 to jakaś tragedia...
- przedni aparat to samo
- brak mini jacka - zupełnie nie przeszkadza, wreszcie słuchawki podłączam do dolnej krawędzi, za to...
- dźwięk na słuchawkach - w mi6 mniej głębi i chlodniejszy - w 10-cio stopniowej skali o 1 gorzej powiedziałbym
- głośnik do rozmów też nieco gorszy
- super sprawa były kolory diod, przywyklem do sygnalizacji poszczególnymi barwami konkretnych akcji, teraz już nie jest tak fajnie
- przycisk głośności i power "latają", ale i tak chyba lepsze niż zacinajace się w mi5
- nie chce mi z chmury xiaomi pobrać historii połączeń, wszystko inne się zsynchronizowalo
- mi6 ma zaoblone szkło - super sprawa
- czytnik linii - lepiej niż w mi5, ale do służbowego Huaweia sporo brakuje
- bateria... 2,5-krotnie dłużej niż w mi5 przy ładowaniu 10 minut krótszym
- 6GB RAM to jest to co MIUI lubi najbardziej - nic się nie zamyka, doskonale działa
- procesor - w benchmarkach tylko kilkadziesiąt tysięcy punktów więcej, w użytkowaniu - przeogromna różnica - mega responsywnosc
- wibracje klasy Samsunga S8/iPhone'a

Generalnie nie żałuję. Mam nadzieję, że moje odczucia pomogły każdemu, kto się waha.

Pzdr
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@skrzyppodlogi: Pytanie tylko czy to zaleta. Ale rozumiem, kryterium obiektywne jest obiektywne. Ja mam ogólnie podobną opinię co do mi6 z zastrzeżeniem, że aparat jednak lepszy. Wyświetlacze w ogóle w xiaomi szału nie robią. Tak prawde mówiąc, to potrafili nawet sknocić oled'a.
  • Odpowiedz
Barwa wyświetlacza i jakość aparatu to kwestia software.
Wygraj miui 9 dev i zobaczysz różnice.
A jeżeli chcesz poeksperymentować to odblokuj sterowniki do kamerki google i zdjęcia są znacząco lepsze a HDR+ to bajka.

Bateria bardzo dobra ale przy custom kernelu jeszcze lepsza i quick charge ładuje baterię w 40 minut.

Dźwięk
  • Odpowiedz
@Crazy_summer: Może 7 (nie plus) będzie mniejszy choć ekran będzie niestety większy (ćwierkają że 5,5 2:1).
No i z tymi diodami to w ogóle lecą w kulki w Xiaomi. Wszystko nowe (w serii Mi) ma tylko białe. Dlaczemu? Tego softem nie naprawisz.
  • Odpowiedz
Tak, zgadzam się co do diodki to pomyłka choć gdzieś ktoś dotarł do specyfikacji że to jest RGB tylko na razie nie wiadomo jak to uruchomić.

A aparat robi bardzo dobre zdjęcia bo jest to kamerka Sony z nowej Xperii. Już są pierwsze testy w kręceniu 720 klatek na sekundę.
  • Odpowiedz
@skrzyppodlogi:
-U mnie przyciski są w porządku
-co do aparatu to się nie wypowiem bo dla mnie to jest duży progres w porównaniu do mojego starego telefonu.
-Jeżeli chodzi o jakość dźwięku na wyjściu analogowym to jest ona bez znaczenia jeżeli ktoś korzysta ze słuchawek Bluetooth tak jak pan chińczyk powiedział
-jeżeli chodzi o czytnik to osobiście nie mam porównania ale z mojego punktu widzenia działa dobrze i szybko
-też mi brakuje diody RGB od powiadomień, ale to nie jest jakaś
  • Odpowiedz
@Marines91: Dlatego doprecyzowałem pzez edycję że chodzi mi o serię Mi, tam sprzętowo nie ma rgb. Czy jest jakiś soft co potrafi mrugać tą diodą z różną częst. przypisaną do zdarzeń w systemie?
  • Odpowiedz
Tak, zgadzam się co do diodki to pomyłka choć gdzieś ktoś dotarł do specyfikacji że to jest RGB tylko na razie nie wiadomo jak to uruchomić.

@Crazy_summer: Tego nie wiedziałem - że jest tam rgb. Tym bardziej nie rozumiem xiaomi.
  • Odpowiedz
- aparat w porównaniu do mi5... sporo gorszy. Generalnie mi5 strzelilem sporo fotek i byłem zadowolony. W słabych warunkach oświetleniowych mi6 to jakaś tragedia...

@skrzyppodlogi:
@Andczej Haha, a mowilem? :D
jakies 60/70% fotek, lepiej wychodzi na Mi5, w słaym swietle... jeszcze więcej!
  • Odpowiedz
@widmo82: nie zgodziłbym się, z Mi5 i Mi6 byłem w tym samym hotelu lipiec i wrzesień na wakacjach, robiłem wiele zdjęć które potem wiele razy oglądałem i te z Mi6 były lepsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

mam oba telefony nadal, jak będzie lepsza pogoda i czas to zrobie foty
  • Odpowiedz
@widmo82 niedawno przyszedł, jeszcze się na niego nie przesiadłem więc ciężko mi się wypowiedzieć. Na pewno będzie na plus, w końcu przejdę z redmi 3s.
Chyba Andczej ma mnie na czarno ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz