Aktywne Wpisy
VeritasEtLux +86
Drodzy moi,
Rzecz jest poważna! Żona wyśmiewa się ze mnie. Mowię od czasu do czasu na ludzika lego per "hipek" co zawsze wywołuje u niej salwy śmiechu... Wiem, że nie jest to oficjalna nazwa na taką figurkę, ale śmiem twierdzić, że nie tylko ja tak mówiłem w dzieciństwie.
Potrzebuję od Was potwierdzenia (lub nie, ale mam nadzieję na potwierdzenie ;) ), że znacie taką nazwę, lub słyszeliście jak ktoś jej używa. Chcę
Rzecz jest poważna! Żona wyśmiewa się ze mnie. Mowię od czasu do czasu na ludzika lego per "hipek" co zawsze wywołuje u niej salwy śmiechu... Wiem, że nie jest to oficjalna nazwa na taką figurkę, ale śmiem twierdzić, że nie tylko ja tak mówiłem w dzieciństwie.
Potrzebuję od Was potwierdzenia (lub nie, ale mam nadzieję na potwierdzenie ;) ), że znacie taką nazwę, lub słyszeliście jak ktoś jej używa. Chcę
Protectorx +35
No i #!$%@?. Umówiłem się przez messengera z ukrainką lvl 26 na środę po 20:00 do restauracji. Zjedliśmy sushi rozmawiając, miała po jakimś czasie uczulenie z powodu medycznego kremu to zajechaliśmy o 22:00 do szpitala, dostała zastrzyk w dupalaxd potem z 2 godziny rozmawialiśmy w aucie o wszystkim, była wdzięczna że jej pomagam używać polskich słówek no i równo o północy odwiozłem ją do domu bo miala do pracy na 9:00, dałem
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Tyle się mówi o skimmingu, sczytywaniu danych z karty i pinu kamerką ukrytą w bankomacie, każe się klientowi dokładnie obejrzeć urządzenie czy nie ma podejrzanych dziurek w której ktoś mógł zamontować mikrokamerkę podglądającą klawiaturę...
Idę sobie dziś do CH Wileńska wypłacić środki i widzę dziwny kloc, wystający z wpłatomatu (chyba) Sienems Nixdorf Euronetu. Kloc ma wymiary pięści i po obejrzeniu widzę, że jest to kamera, skierowana dokładnie na klawiaturę. Nie jest to jednolita bryła z resztą maszyny, są szczeliny, więc wołam ochroniarza żeby obczaił. Dawno nie wypłacałem w bankomacie, ale kiedyś takich cudów nie było.
Koleś stwierdza, parafrazując "Panie, ja to jestem od pilnowania straganu, reszta mie lata koło wie-pan-czego. Jak się nie podoba, to ić se pan wpłać gdzie indziej, a nie szukasz problemów..."
Poszedłem. 20m dalej był punkt #getinbank, a w nim dwie identyczne maszyny z identycznymi kamerami oraz dwie dziewoje + jakiś chłopak.
Nieco się uspokoiłem (ale ręce opadły), bo przecież nikt w oddziale banku nie montowałby kamerek na bankomacie.
Z ciekawości zapytałem jednak, czy uważają za normalne że jakaś kamera wystaje z bankomatu i filmuje mój pin.
Kobieta stwierdziła że przechodzi codziennie koło tych maszyn i NIE MA TAM KAMERY. Jest tylko jedna filmująca klienta.
To mówię kobiecie żeby podeszła i pokaże o czym mówię.
"- Ta kamera nie istnieje."
- To co to jest to co dotykam?
"- To jest nie-kamera. To coś innego."
Ludzie (w sensie sama obsługa, bo nie było klientów) patrzą na mnie jak na debila w czapeczce z filii aluminiowej...
I się teraz zapytowywuję: jak społeczeństwo ma się uczyć dbania o swoje karty i pieniądze, skoro po kilku latach uczulania na takie urządzenia, montuje się je nagle firmowo? Teraz potencjalny skimmer nie musi się czaić z lipą cienką listwą z dziurką, wystarczy że przylepi taśmą dwustronną wielki kloc z kamerą, baterią i całą elektroniką... I nikt nie zareaguje, bo to przecież takie coś jest wszędzie... A zdaniem banku, to nie jest kamera.
#banki #kradziez #bezpieczenstwo #skimming
Kasę wypłaciłem zasłaniając kamerę dłonią. Pewnie i tak był czytnik przylepiony na samej klawiaturze ;)
Komentarz usunięty przez autora
Od spodu szybka, za szybką kamerka. Przecież takie coś może KAŻDY podpiąć w 5 sekund...
http://www.gs24.pl/wiadomosci/szczecin/art/4989926,bankomat-z-ukryta-kamera-w-szczecinie-spokojnie-to-tylko-skaner-kodow-kreskowych,id,t.html
https://www.cashless.pl/wiadomosci/karty/2093-euronet-tez-bedzie-sprzedawal-ubezpieczenia-przez-bankomaty-juz-sa-pierwsze-urzadzenia
Skaner kodów (zwłaszcza QR, to był tam symbol QR) to nic innego jak kamera...
@mp0011: jakby ci to powiedzieć...