Wpis z mikrobloga

Mirki szukam jakiegoś w miarę taniego (i w miarę dobrego) tabletu do czytania. Zanim mnie zabijecie, bo na tablecie się nie czyta, to powiem tylko że czytnik raczej odpada bo wiele z tych książek to po prostu skany w pdf, zdjęcia albo nawet djvu. Jest coś co się nadaje do tego szczególnie?

• 6
Szukaj czegoś najlżejszego, bo tablety są jednak dużo cięższe od czytników. Przygotuj się na częste czyszczenie ekranu, bo błyszcząca matryca musi być czysta żebyś coś widział przy niskim ustawieniu jasności. Kupiłbym ipada mini 2 (ok. 1000zł) albo samsunga galaxy tab A 500zł nowy.
@Patermantis: scany i zdjecia wiec eink odpada. Szukaj tabletu 10" z dobrym ekranem.
A co do tego jak wylgada to na kindle zernij sobie na YT. PDF (prawdziwe PDF) z obrazkami to sredni temat ze wzgledu na formatowanie pod ekran i odswiezanie.
Natomiast pdf w formie scanow to bedzie dramat, bo kindle traktuje to jako obrazek kazdy zoom, kazde przesuniecie zabiera troche czasu, moim zdaniem nie da sie tak czytac.
@Patermantis
@shackup
Mam kundla i powiem że "jakoś" dziala. Nie ma tragedii ale komfortowym czytaniem tego nie nazwał. Szczególnie książki techniczne gdzie obrazek jest całą stronę a ty potrzebujesz tylko jednego fragmentu. Mając takie książki obrazki oglądałem na telefonie. Do samych PDF czytnika jeszcze nie polecam. Do zwykłych książek gadżet wyśmienity.