mam problem z uprawnieniami nowo tworzonych plików, mam katalog do którego wrzucam plik i potem skrypt robi pewną operację na pliku w wyniku czego powstaje nowy plik z inną nazwą. Problem polega na tym że przed uruchomieniem skryptu plik ma właściwości:
-rwxrw-rw- 1 nobody ja a nowo utworzony już:
-rw-rw-rw- 1 root root umask dla katalogu to 0000
chciałbym aby nowo tworzony plik z automatu miał np: -rwxrw-rw-
@yarmooh oczywiście mogę, ale chciałbym aby tworzony plik miał z automatu uprawnienia jak ten bazowy, pewnie można to jakoś osiągnąć bez chmoda w chowna
@zimny_blekit 1. umask nie definiuje uprawnień dla katalogu tylko dla użytkownika. Dla katalogu możesz użyć aclek. 2. Skoro nowy plik powstaje z uprawnieniami -rw-rw-rw- 1 root root to znaczy, że wywołujesz skrypt z jako root i niestety z umaskeim jaki podałeś. 3. (z 1&2) umask 0000 dla root jest okropnym pomysłem. 4. Przez umask nie wymusisz ustawienia 'x' na pliku ponieważ jest to okropnym pomysłem i wiedziano o tym implementując mechanizm umaska. 5. Jeśli skrypt
Problem polega na tym że przed uruchomieniem skryptu plik ma właściwości:
-rwxrw-rw- 1 nobody jaa nowo utworzony już:
-rw-rw-rw- 1 root rootumask dla katalogu to 0000
chciałbym aby nowo tworzony plik z automatu miał np: -rwxrw-rw-
#linux
1. umask nie definiuje uprawnień dla katalogu tylko dla użytkownika. Dla katalogu możesz użyć aclek.
2. Skoro nowy plik powstaje z uprawnieniami -rw-rw-rw- 1 root root to znaczy, że wywołujesz skrypt z jako root i niestety z umaskeim jaki podałeś.
3. (z 1&2) umask 0000 dla root jest okropnym pomysłem.
4. Przez umask nie wymusisz ustawienia 'x' na pliku ponieważ jest to okropnym pomysłem i wiedziano o tym implementując mechanizm umaska.
5. Jeśli skrypt
Musiałem trochę doczytać w temacie i już wiem co poprawić.
@zimny_blekit: @zimny_blekit: tutaj jest problem.