Aktywne Wpisy

rozdartapyta +7
Ciekawi mnie co ostatecznie przesądza o udanej próbie s. Faktyczna depresja, która może powodować że przecież nie potrafisz niemal wyjść z łóżka i każda czynność cię przerasta. Czy może jakiś impuls jednak niezwiązany z tą chorobą, bo jednak biorąc pod uwagę dostępne opcje faktycznie trzeba tego impulsu i podjęcia działań - co więcej wbrew instynktom i logice człowieka? Może geny? Albo chłodna kalkulacja, że tu i teraz? Tak sobie myślę o tych
źródło: 50226168_1189498267883270_3884378472725872640_o
Pobierz

Mam pytanie odnośnie JavaScripta. Istnieje coś takiego jak jQuery i ułatwia on manipulację elementów DOM. Jest coś takiego jak AJAX, który umożliwia pobieranie i wysyłanie danych bez odświeżania strony.
I teraz rodzi się pytanie czym są JSowe frameworki typu React, Angular, Vue? Umożliwiają to samo co AJAX?
Jeżeli tak, to kiedy lepiej je stosować?
#naukaprogramowania #javascript #programowanie
Dodatkowo przy dużych obiektach React potrafi optymalizować renderowanie, żeby odświeżać pojedyncze pola.
Komentarz usunięty przez autora
$.ajax()czy axios. React i Vue zajmują się tylko widokiem, nie mają nic wspólnego z ajaxem. Ułatwiają one budowanie stron typu SPA, gdzie renderowanie zawartości odbywa się po stronie klienta, a nie serwera. Angular jest frameworkiem 'batteries included' i oprócz widoku zajmuje sięTo weźmy za przykład Messengera. Mam rozumieć, że na backendzie jest jakieś API. Co w takim razie pozwala na odczytywanie danych ( wyświetlanie nowych wiadomości ) bez przeładowywania strony? AJAX?
Czyli React i Vue odpowiadają tylko za manipulację elementów na stronie? W żaden sposób nie pobierają danych jako JSON czy coś?
stategdzieś w appce, który to jest obserwowany przez takiego Reacta. Jeśli gdzieś w naszym komponencie zadeklarowaliśmy, że wyświetlamy pewne rzeczy z tego obiektustateto zostanie to automatycznie