Wpis z mikrobloga

Domowe pierogi ruskie- krok po kroku

Składniki na 1,3 kg ciasta:
- 1 kg mąki pszennej
- 400 ml gorącej, przegotowanej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3 stołowe łyżki oleju

Przepis na ciasto:
Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody.

Ciasto włóż "na odpoczynek" do lodówki, na 20 minut. Następnie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Wytnij odpowiednie dla Ciebie krążki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep pierożki. Brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.

Składniki na 1,5 kg farszu:
- 1 kg ziemniaków
- 400 g domowego sera białego półtłustego
- 3 średnie cebule
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki stołowe domowego masła
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- sól do smaku

Przepis na farsz:
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę podsmażyć na maśle, aby zmiękła i nabrała złocistej barwy.
Po ugotowaniu ziemniaku odcedzić, przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, posiekaną drobno natkę pietruszki, przyprawy oraz ser. Wszystkie produkty dokładnie ze sobą połączyć, np. ubijakiem do ziemniaków, aby powstała w miarę zwarta masa. Farsz pozostawić w lodówce na 10 minut.

Polecamy:
- szybkowar 5 L

Gotowanie 70-80 sztuk pierogów:
Przygotowane ciasto nadziej farszem i dokładnie zlep pierożki. Brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei. 5-litrowy garnek napełnij do połowy wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Po zagotowaniu wody pozostaw na małym ogniu. Włóż pierogi do garnka, najlepiej partiami. Pierogi, które wypłyną na powierzchnię, są gotowe do pałaszowania.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzmikroblogiem
Browin - Domowe pierogi ruskie- krok po kroku

Składniki na 1,3 kg ciasta:
- 1 kg ...

źródło: comment_yehTpi1GyPF1EPbKt3VsExizEE9PSJCC.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
Pierogi, które wypłyną na powierzchnię, są gotowe do pałaszowania.


@Browin: hola, hola, nie tak szybko. A gdzie podsmażana cebulka z tłuszczykiem? W Łodzi jecie pierogi ruskie na sucho? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz