Jak w końcu zrobić ten ryż po chińsku? 33% więcej wody czy po prostu tyle, by zakryło powierzchnie? Bo jeden rabin mówi tak, drugi inaczej, a ja chce, by mi w końcu ryż wychodził i nie przypalał się do garnka xD
@Kvazar: zasadniczo to zasada jest taka sama do kasz jak i do ryżu. Na szklankę ryżu dwie szklanki wody. Trzeba jednak pilnować i ryż lepiej jak niedogotowany odrobinę wtedy poczekać aż sam dojdzie pod przykryciem. Najlepiej w glinianym naczyniu ale mało kto ma , a kiedyś używano często na wsiach do gotowania kasz i moim zdaniem było to świetne rozwiązanie. Ważne tez aby przepłukać ryż przed gotowaniem. Zwłaszcza jeśli jest niepewnej
@michau92: To zawsze robię, ale mam ten taki głupi problem, że no właśnie dam albo za mało wody albo za dużo, teraz właśnie dałem 2 szklanki na jedną ryżu i mam go taki mokry :/
@Kvazar: ja zawsze robię w ten sposób , za radą Oliviera, bo kiedyś też nie wiedziałem ile dawać. Zazwyczaj jeśli chodzi o ryż sypki to kupuje jaśminowy z Lidla w woreczkach materiałowych .
@Kvazar: jeśli twój ryż bardziej chłonie wodę to użyj następnym razem odrobinę mniej. Ja robię w ten sposób -ryż dokładnie opłukuje zimna woda (w zasadzie to moczę przez kilka sekund 2x i odsączamy na sitku lub jeśli nie mam takiego drobnego to przez szmatkę) - gotuje osolone dwie szklanki wody do wrzenia i dodaje ryż po czym przykrywam i doprowadzam do wrzenia (dosyć często mieszając bo na początku ryż lubi się
#gotowanie #kuchnia #ryz #ty ##!$%@? #zmarnowales #mi #30 #minut #zycia
@michau92: To zawsze robię, ale mam ten taki głupi problem, że no właśnie dam albo za mało wody albo za dużo, teraz właśnie dałem 2 szklanki na jedną ryżu i mam go taki mokry :/
-ryż dokładnie opłukuje zimna woda (w zasadzie to moczę przez kilka sekund 2x i odsączamy na sitku lub jeśli nie mam takiego drobnego to przez szmatkę)
- gotuje osolone dwie szklanki wody do wrzenia i dodaje ryż po czym przykrywam i doprowadzam do wrzenia (dosyć często mieszając bo na początku ryż lubi się