Wpis z mikrobloga

• 0
@PAT0S no tak. Najpierw wyrabiasz ciasto (ręcznie około 20 min) i po wyrobieniu odstawiasz na 2h w misce przykrytej mokrą ścierką. Po 2h dzielisz ciasto, formujesz kule, zamykasz je szczelnie i odstawiasz na 7h.
  • Odpowiedz
  • 0
@PAT0S nie próbowałem przyspieszać :-/ Można dać ciasto do piekarnika żeby szybciej rosło, ale nie wiem jakie później będzie w konsystencji itp.
  • Odpowiedz
  • 0
@PAT0S nie wiem czy by wyszło, ale jakbym ja miał teraz tak na wieczór zrobić to te pierwsze wyrastanie bym zrobił w piekarniku na 40 st na 1h. Później w kule i by sobie leżały w temperaturze pokojowej do wieczora.
  • Odpowiedz
@PAT0S : na 1kg mąki to minimum 5dkg drożdży bo wyjdzie kamień,30 minut pod folią wystarczy,zagnieść jeszcze raz i gotowe,duża łyzka soli,drożdże rozrób w letniej wodzie z łyżką mąki i cukru,zmieszaj z mąką jak zaczną rosnąć.jak zagniatasz dolewasz oleju i podsypujesz mąką.ale pizza z 1kg mąki to #!$%@? wielka będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cotosietutajstanelo: już gotowe ciasto, leży pod ścierą mokrą. 30 g dałem, 3 g soli to jakoś niecałą łyżeczkę. Drożdze rozrobiłem tylko w letniej wodie, 0 oleju.
No nic, za każdym razem robię inne ciasto, bo przepisów jest od groma w internecie, i nie ma tej najlepszej.
A z kg mąki, robię 2-3 blachy.
  • Odpowiedz