Wpis z mikrobloga

Mirki, nie strzymam...
Płaci człowiek horrendalne pieniądze za tego #windows a dokładniej #windows10 na #komputery bo chce być #pcmasterrace, a to nie dość, że szpieg, to jeszcze sam instaluje aplikacje których nie jestem w stanie w klasyczny sposób odinstalować...

Do rzeczy....
1. Windows sam instaluje te swoje śmieciowe aplikacje (POBRANY ZE STRONY M$), które gdy próbuję usunąć (odinstalować) to po resecie pojawiają się ponownie. Ma ktoś jakiś skuteczny sposób na to?
2. Ostatnio pisałem tutaj o problemie z komputerem na windows 10. Mianowicie komputer po próbie odpalenia nowego procesu łapie chwilowego freeza. Na pokładzie i7, 8 gb ramu, ssd, lenovo y580, więc problemu nigdy takiego nie było, dopiero od ostatnich "aktualizacji i ulepszeń...". Po paru reinstalacjach systemu zobaczyłem, że problem NAJPRAWDOPODOBNIEJ leży po stronie sterownika NVIDII. Tylko, że ten instalowany zawsze (z windows update) powoduje takie skutki, a także ten instalowany bezpośrednio z strony NVIDII. Nigdy wcześniej tak nie było.
Co można zrobić z pkt 1 i 2? Dziękuję za pomoc.
  • 15
@SanFable: 2. tak już robiłem, kombinowałem na rożne sposoby, instalacja starych/świeżych sterowników, na nowym/starym systemie, przed/po aktualizacji, no i generalnie schemat dalej ten sam - nie ma sterowników nvidii wszystko działa znakomicie, pojawią się, coś zaczyna świrować, i przycinać, nie mocno, ale odczuwalnie.
@Cooltec:
1) Windows 10 Enterprise LTSB ale upewnij się że najnowsze drivery w tym od grafiki będą na tym śmigać
2) Wyłączyć aktualizację driverów przez WU bo będzie Ci w nieskończoność podmieniał na swoje
@Cooltec: te aplikacje odinstaluj poleceniami PowerShella, łatwo w googlach znaleźć jak to zrobić. Jeśli chodzi o aktualizacje sterowników to można to wyłączyć w polisach gpedit (też łatwo znaleźć w googlach, ale nie mam w tym momencie czasu żeby Ci znaleźć i podesłać linki :( wybacz ) Telemetrie i inne szpiegi wyłączasz programem O&O SHUTUP10.