Wpis z mikrobloga

Mirki, czy chłodnica zanurzeniowa o wymiarach:
- średnica zew. 220 mm;
- wysokość wężownicy 220 mm;
- 11 zwojów
- rurka fi 10 ze stali nierdzewnej;
wystarczy do szybkiego (poniżej 30 minut) schłodzenia 25-27 litrów brzeczki?
#piwowarstwo
  • 11
  • Odpowiedz
@Bogdan23: Ja zwykle w czasie chłodzenia gdzieś wychodzę, albo zajmuję się czymś innym (w sumie to jedyny etap, który nie wymaga nadzoru). Mieszanie na pewno by przyspieszyło czas chłodzenia.
  • Odpowiedz
@bonifacy_pankracy zgadza się, przy czym ja po schlodzeniu czekam jeszcze kilka minut, bo i tak przenoszę gar z kuchenki - niewygodnie mi przelewać do wiadra kiedy stoi na kuchence. Nawet jeśli przeleję razem z jakimś szczątkowym osadem, to i tak opadnie razem z drożdżami :)
  • Odpowiedz