Wpis z mikrobloga

Z racji powiększenia się rodziny chcę zmienić samochód. Wpadła mi w oko Honda CR-V III, przed liftem. Chciałem zapytać jakie macie zdanie na temat tego auta i czy macie inne propozycje w tej klasie.
W tym artykule (sprzed 2 lat) zwrócili uwagę na to, że dość często trzeba robić regulację zaworów.
Najbardziej zależy mi, żeby było dużo miejsca zarówno dla kierowcy jak i dla pasażerów. Myślę, że brałbym diesla (w Hondzie i-CDTI). Budżet ~35k.
#samochody #motoryzacja #honda
  • 17
@kornfan: @Zaszczyk: C4 Picasso to już konkretny autobus. Jeżeli chciałbyś mniejszego vana i Honde to rozejrzyj się za FR-V, super autko. A SUVy wcale nie są takie pojemne. Wygląda to na duże ale w środku nie rzadko miejsca jak w Fabii. Jeżeli potrzebujesz czegoś dla rodziny to warto się zastanowić nad czymś do tego przeznaczonym czyli VANem. A i diesel w Hondzie to genialna sprawa, mialem w swoim Civicu 8gen
@Karton12: @Zaszczyk:
minivan kojarzy mi się z wielkim klocem, żona raczej nie byłaby zachwycona. Wolałbym typowo miejskiego SUVa, podoba mi się wysoka pozycja siedzenia.
Ale to tylko czysto teoretyczne dyskusje, musiałbym wsiąść i sprawdzić na własnej skórze jak to jest z tym miejscem w suvach i czy rzeczywiście bardziej wygodny będzie minivan. Jednak najpierw chciałem się zorientować jak jest z utrzymaniem konkretnych modeli: awaryjność, koszty napraw, spalanie, żeby ograniczyć się
Piszesz minivan nie a znasz taką Hondę jak Stream? To minivanik na bazie civica VII. 7- miejscowy, pojemny ale nie kobylasty. Polecam tylko i wylacznie z silnikiem 2.0. Fajnie się tym wozu rodzinę. Za max 17 znajdziesz polifta z 2005-2006 roku nawet z automatem. Jak coś to służę informacjami.
@Karton12 wygląda fajnie, ale jestem ciekawy jak z kosztami napraw, dostępnością części? To nie jest raczej popularny samochód więc w razie stłuczki może być ciężko dostać np. drzwi albo maskę?
@kornfan: Posiadam polifta z 2010r 2.0 w benzynie z doładowaniem podtlenkiem LPG.
Zajebisty samochód, nie mam mu nic do zarzucenia. Nawet na siłę nie znajdę jednej rzeczy, która by mi nie pasowała. Serio!
Generalnie jednak nie jest to duży samochód. Nadal jest to inne nadwozie na płycie podłogowej Civica... Jeżeli idzie o szerokość i długość, to jest mniejszy od Accorda. Taki wysoki Civic. Owszem - miejsca w środku jest sporo i
@piotrasz to nie tak, że szukam rodzinnego auta bo mam dużą rodzinę, chodzi bardziej o to, że jestem wysoki i potrzebuję dużo miejsca na nogi, samochód powinienem mieć tyle, żeby osoba za mną też mogła siedzieć wygodnie.
Planuję się wybrać na oględziny byle jakiego egzemplarza żeby zobaczyć czy to dobry samochód dla mnie czy szukać czegoś innego.
@kornfan: Ja mam ~185cm wzrostu. Przedni fotel odsuwam na jakieś 3/4 długości prowadnicy. W tym czasie za mną może siedzieć osoba o identycznym wzroście i nie ma problemu. Ogólnie jest, tak jak już wspomniałem, nie jest to samochód dla dużej rodziny (bagażnik nie jest jakiś olbrzymi), W samochodzie zmieszczą się 4 wysokie osoby i mogą nim spokojnie jechać w dalszą drogę. Ja jechałem długie trasy np. przy 2 wysokich facetach i
@piotrasz: O taką recenzję mi chodziło, wielkie dzięki Mireczku! Przeglądałem otomoto dość sporo no i generalnie nie tak trudno znaleźć coś w okolicach 35k, liczę się z tym, że może wymagać jakiegoś wkładu jeśli kupię coś w okolicach 250 tys. km przejechanych, tym bardziej w dieslu.