Wpis z mikrobloga

Cześć wykopki. Mam dziwny problem z programem #flstudio który od czasu do czasu się powtarza. Przejdę do rzeczy. Czasami kiedy chce puścić jakiś pattern w pętli to dźwięk się w nim zmienia, jest jakby przygłuszony i o bardzo niskich tonach . Tak się dzieje z każdym innym, ale na głównej liście już wszystkie dźwięki i cały utwór słychać normalnie. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, może uruchamiam nieświadomie jakąś opcję i nie umiem jej potem wyłączyć. Ktoś miał kiedyś taki problem? Z góry dziękuję za odpowiedź. (,)

#produkcjamuzyki
  • 4
  • Odpowiedz
  • 0
@Leis podepnij patterny pod mixer bo może masz automatyzacje ustawioną na domyślnym kanale. Fl ma dużo opcji i można sobie #!$%@?ć całą misterną robotę jak się coś kliknie nie tak. Niestety pracowałem na tym sporo lat temu i dokładnie mogę nie pamiętać.
  • Odpowiedz
  • 0
@Leis ewentualnie sprawdź czy jakiś sampel lub efekt nie ma efektu przeciągania się w czasie i przy zapętleniu samego patternu w wyniku nakładania zajmuje kanał zagłuszając go. Zwróć uwagę czy manetki same nie latają. Jak kręcisz coś na patternie w trybie rec to zapisuje się to.
  • Odpowiedz
@teodei: Okej dzięki tobie do czegoś udało mi się dość. Więc kiedy w mikserze wyłączyłem "enable effect slots" wszystko wróciło do normy. Jedynie zostałem bez moich efektów, więc zacząłem wyłączać po kolei każdy i znowu dźwięk był przygłuszony. Wyłączyłem wszystkie efekty ręcznie i dalej tak było. Jest jeszcze jakaś opcja ukrytych efektów w mixerze? (,)
  • Odpowiedz
  • 0
@Leis ja bawiłem się starą wersją jedną z pierwszych FLstudio. Przypuszczam że teraz to zupełnie inna bajka jest.
Niestety wtedy nie było żadnych tutoriali i wszystko się robiło na pałe. Dlatego tyle pamiętam. Dopisz każdy efekt na oddzielny kanał miksera. Albo wywal każdy efekt na oddzielny pattern i kombinuj z przeplataniem patternów. Trochę #!$%@? ztym jest ale wyłapiesz #!$%@? co Ci przeszkadza dzięki temu.
  • Odpowiedz