Mirki spod tagu #webdev ogarniające #react lub ewentualnie #vuejs podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Próbuję przestawić swoje myślenie z #jquery na coś nowocześniejszego np. react js
Wiadomo, że najlepiej od razu zrobić sobie jakiś projekcik :)
Sama idea jest spoko, buduje sobie komponenty itd. ale czasem coś co w jQuery zajmowało mi minutę w reakcie jest drogą przez mękę.
Robie sobie w semantic UI i tutaj już na starcie mam duży problem zainkludować walidację do formularzy, ta oryginalna jest oparta na jQuery więc lipa, trzeba wszystko ręcznie?
Tak samo dorzucam sobie np. datatables i znowu schody.
@xtedek: cały czas mam takie wrażenie, że w react, wiele rzeczy robi się trochę naokoło, zwłaszcza gdy korzystam z reduxa. Ale gdy trzeba coś poprawić/zmienić to przychodzi to bardzo łatwo. Zmieniam w jednym miejscu i wiem że poprawka działa w całej aplikacji bez przekopywania się przez nią. React przez swoją modulowosc jest łatwo testowalny
@xtedek do semantic UI masz specjalną wersję pod reacta gdzie importujesz gotowe komponenty. Główna zaleta bibliotek takich jak vue czy react to synchronizacja wyroku z danymi, tak że nie musisz myśleć nad znajdowaniem elementów na stronie i aktualizacją po zmianie danych. Przy prostych funkcjonalnościach mogą być overkillem ale zaczniesz doceniać przy większych aplikacjach. Ja osobiście dostrzegam korzyść już przy prostej aplikacji todo gdzie masz array przedstawiający itemki na liście.
Dlaczego #rosja zamiast użyć swojej pozycji na planecie, gigantycznie wielkich surowców naturalnych do zbudowania bardzo bogatego kraju to ciągle próbuje #!$%@?ć region europy wschodniej i siebie samą przy okazji. #polska #ukraina #wojna
Próbuję przestawić swoje myślenie z #jquery na coś nowocześniejszego np. react js
Wiadomo, że najlepiej od razu zrobić sobie jakiś projekcik :)
Sama idea jest spoko, buduje sobie komponenty itd. ale czasem coś co w jQuery zajmowało mi minutę w reakcie jest drogą przez mękę.
Robie sobie w semantic UI i tutaj już na starcie mam duży problem zainkludować walidację do formularzy, ta oryginalna jest oparta na jQuery więc lipa, trzeba wszystko ręcznie?
Tak samo dorzucam sobie np. datatables i znowu schody.
Linki z googla i stackoverflow widziałem, nie trzeba ich tu wklejać. Przykładowo takie coś:
https://github.com/alecperkey/react-jquery-datatables/blob/master/src/Table.js
to dla mnie trochę wymyślanie koła na nowo... ale może się nie znam :)
Pytanie czy jak zaczynaliście przygodę z reactem to też mieliście tak jak ja, że czasem proste rzeczy to spore problemy?
Główna zaleta bibliotek takich jak vue czy react to synchronizacja wyroku z danymi, tak że nie musisz myśleć nad znajdowaniem elementów na stronie i aktualizacją po zmianie danych. Przy prostych funkcjonalnościach mogą być overkillem ale zaczniesz doceniać przy większych aplikacjach. Ja osobiście dostrzegam korzyść już przy prostej aplikacji todo gdzie masz array przedstawiający itemki na liście.
@getin: to wiadomo, ale często ten trend nie bierze się z niczego
@khejit: wiem bo używam, ale tej oryginalnej walidacji już tam nie ma :)
@xtedek: Zawsze robić wszystko kopiuj-wklej? Gotowce i te sprawy? Poza tym powodzenia w utrzymywaniu tych twoich projektów w jquery.
Zawsze wszystko pisać od nowa? Assembler i te sprawy?
Czytanie ze zrozumieniem - porzucam jQuery. Nie bez przyczyny i mam świadomość jego wad i zalet frameworków, spa i virtual dom.
No widzisz i po co ta buta i arogancja kolego? ( ͡° ͜ʖ ͡°)