Wpis z mikrobloga

@Widzet: W czasie rewolucji francuskiej dążono do ujednolicenia do systemu dziesiętnego, co wspomniał subop powyżej. Oprócz godzin i dni był też uproszczony kalendarz, a nawet miara kąta (gradusowa).
  • Odpowiedz
@Widzet: Wg mnie od nawigacji morskiej albo nawet marynarki wojennej Anglii. Jak już mieli mapy uwzględniające kulistość i podział na 360 i dalsze podziały przez 60 to podział godziny na 60 i dalej 60 (a minutę łuku południka nazwali milą morską) był wygodniejszy do obliczeń astro.
Navy robiła konkursy na wynalazki do dokładnego pomiaru czasu i miała duży wpływ na rozwój zegarmistrzostwa więc mogła tez zdecydować jak chce mieć pokrojony
  • Odpowiedz
Wg mnie od nawigacji morskiej albo nawet marynarki wojennej Anglii. Jak już mieli mapy uwzględniające kulistość i podział na 360

@Gixaar: Może i tak, ale powiedz mi skąd ten podział na 360? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przecież to nie jest jakaś prawda poznana tylko umowa. Równie dobrze okrąg można by podzielić na 100 stopni, 25 to kąt prosty.
  • Odpowiedz
@spokojnie_to_ja: dodałbym jescze ze przecież mamy czas strefowy a to nie to samo co czas słoneczny Wiec mniej więcej to czas umowny. Ale szczerze nie mam pojęcia kiedy wprowadzono czas strefowy
  • Odpowiedz