Wpis z mikrobloga

Mam aplikację webową opartą na Angularze v5 (CLI), .NET Core WebAPI i SQL Server.

Nie korzystałem z szablonów VS. Zamiast tego, aplikacja angularowa jest kompletnie oddzielona od API i komunikuje się z nim poprzez proxy.

Chciałbym teraz zrobić deploy na Azure w kontenerze dockerowym, ale wszystkie tutoriale, jakie znalazłem zalecają, żeby wrzucić WebAPI do katalogu aplikacji angualowej.

Czy istnieje możliwość wrzucenia tych dwóch aplikacji w jednym kontenerze dockerowym, nie rezygnując z separacji?

#programowanie #angular #docker #dotnet #azure
  • 6
  • Odpowiedz
@ThatPart: przecież piszesz ze chcesz wrzucić to na azure na dockerze, co nie jest dobrym pomysłem bo docker to nie jest stricte wirtualna maszyna w pełnoprawnym tego znaczeniu, ma to zalety (mniej ramu) ale tez wady choćby to ze trzeba ostrożnie podchodzić do zmian i np nowych funkcjonalności,

Technicznie mozesz odpalić dwa kontenery i komunikować sie miedzy nimi i bedzie to działało, plus tak ze jak padnie kontener z angularem
  • Odpowiedz
@ThatPart: Tworzysz dwa kontenery, jeden z api i drugi z frontem i np. nginx. W nginx ustawiasz sobie proxy na api i wszystko działa. :) Ogólnie to 1 proces = 1 kontener. Nie wrzucaj dwóch aplikacji do jednego to jest antipattern.
  • Odpowiedz