Aktywne Wpisy
mmmzzz +505
Widzę, że spora część wykopków nie pamięta, że jeszcze naprawdę niedawno byliśmy na poziomie Ukrainy. Dobrze pamiętam czasy wszechobecnej korupcji, gdzie mogłeś wjechać pijany samochodem w drzewo i po prostu zapłacić policjantowi 50 zł za brak konsekwencji. Albo przeprowadzić działkę rolną na budowlaną za parę stów. Teraz wykopki uważają się za nadludzi, tak jakby stereotyp Polaka złodzieja i oszusta wziął się z nikąd. Cieszę się, że te czasy mamy już za sobą,
Riiuku +146
Super opinie nasze witaminki mają xd #p0lka
1 MB, FSB 533 MHz / 1G Ram / 120 GB Hdd co instalować? oryginalna #windows #vista czy #linux np #ubuntu z #cinamonn - laptop dla nepełnosprawnego dziecka. potrzebna szybka rada #kiciochpyta
Kłopot z linuksem będzie standardowy: okaże się, że nie może grać, coś nie działa, coś się popsuło, nikt się nie zna, nikt nie umie pomóc, nie ma tych programów, które mają koledzy, w ogóle ma inaczej niż koledzy itd.
Sprawdź jeszcze dokładnie wymagania do 7ki. Przygotuj lapka, zainstaluj przeglądarkę i jakiegoś ubkocka, żeby dało się czytać net.
Nie instaluj antywirusa. Zamuli też sprzęt na amen. Ściągnij VLC, albo zamiennik. Może irfan. Jakaś bezpłatna dystrybucję pakietu biurowego. Nie wiem co tam też jest w miarę sensowne.
@mistrz_tekkena: Można - Windows się nie aktywuje :P
@p0mian: Komputer niezły, ale ramu brakuje. Z powodu ramu może lepiej jakieś Lubuntu i kompresję RAM włączyć. Możesz też Androida pomęczyć
Ja bym tam Ubuntu Mate albo Ubuntu Gnome 16.04 wrzucil, ew Xubuntu jak slabo bedzie dzialac
ja bym wytlumaczyl ze to laptop do przegladania internetu, a nie do gier, no jakie programy niby odpali dzieciak na takim sprzecie? W gry AAA i tak nie pogra na zadnym systemie, indyki ze Steam sa dostepne zazwyczaj tez na linuxa, oprogramowanie biurowe
edit: zadan nie urzadzen
no gnome moze nie, ale xfce/mate powinno dzialac z firefoxem
Co do filmów na yt, w linuksie możesz ustawić, żeby się odtwarzały w lokalnym odtwarzaczu przy minimalnym wysiłku. W lokalnym odtwarzaczu w przeciwieństwie do przeglądarki nie powinny zmulać. jak coś to wołaj - wyjaśnię jak to zrobić.