Wpis z mikrobloga

@p0mian imho tak. Nie można zabronić odsprzedawania licencji.

Sprawdź jeszcze dokładnie wymagania do 7ki. Przygotuj lapka, zainstaluj przeglądarkę i jakiegoś ubkocka, żeby dało się czytać net.

Nie instaluj antywirusa. Zamuli też sprzęt na amen. Ściągnij VLC, albo zamiennik. Może irfan. Jakaś bezpłatna dystrybucję pakietu biurowego. Nie wiem co tam też jest w miarę sensowne.
@p0mian: z tego co pisza to mozesz nawet zwykle ubuntu wrzucic, https://askubuntu.com/questions/333795/what-are-the-system-requirements-for-each-flavour-of-ubuntu-desktop

Ja bym tam Ubuntu Mate albo Ubuntu Gnome 16.04 wrzucil, ew Xubuntu jak slabo bedzie dzialac

ja bym wytlumaczyl ze to laptop do przegladania internetu, a nie do gier, no jakie programy niby odpali dzieciak na takim sprzecie? W gry AAA i tak nie pogra na zadnym systemie, indyki ze Steam sa dostepne zazwyczaj tez na linuxa, oprogramowanie biurowe
@Melcma: u mnie na win xp 2gb ramu laptop, przegladarka bez bajerow i wlaczonego YT zabiera tyle co na zdjeciu. Instalowanie win7 do tego, plus jeden, dwa programy do nauki, pracy i zycze powodzenia. Mozna wspomniec, o tym ze ta przegladarke jest juz nie rozwijana na xp i pewnie na win7 ma wiecej bajerow i wiecej ramu zabiera. Na drugim kompie (PC) tez mam 2gb ramu i wiem co to znaczy
progressive - @Melcma: u mnie na win xp 2gb ramu laptop, przegladarka bez bajerow i w...

źródło: comment_xKn6urB3pekCW3lKFwEEqG40xV5IcfGH.jpg

Pobierz
@mistrz_tekkena: @drugabrudnaskarpetka: @progressive: @Melcma: @Prezes_roku: @kruppek: @wonsz_smieszek: ostatecznie zdecydowałem się na Ubuntu Mate - już jest po instalacji i nawet fajnie chodzi. Filmy HD youtube co prawda można zapomnieć ale libreoffice czy chociażby tuxracer działają całkiem fajnie. miałem już doświadczenia z xpkiem w rękach dzieciaków w szkolnej czytelni i jedynie zastąpienie go ubuntu pomogło utrzymać system dłużej niż 3 miesiące więc tu też to raczej
@p0mian: Jak jesteś z poznania to mogę ci kość ramu dorzucić 2GB darmo.

Co do filmów na yt, w linuksie możesz ustawić, żeby się odtwarzały w lokalnym odtwarzaczu przy minimalnym wysiłku. W lokalnym odtwarzaczu w przeciwieństwie do przeglądarki nie powinny zmulać. jak coś to wołaj - wyjaśnię jak to zrobić.