Wpis z mikrobloga

Utwierdzam się w przekonaniu, że Java to język prymitywny.

Nie ma propert. Właściwości. Jest za to wszędzie używane coś takiego jak poniżej. Nie chodzi nawet o pisanie tego bo może pomóc snippet ale czytanie i rozmiar klas.

JAVA:
private String name;

public String getName() { return this.name; }
public void setName(String name) { this.name = name; }
C#:
private string Name { get; set; }

#java #programowanie #csharp
  • 60
Lol widać nie wiesz nawet co to String.Empty. To nie metoda a stała.

@DylematyMoralne: no nic dziwnego ze nie wiem skoro nie programuje w c#. new String() zrobi to samo a jak chcesz miec static final na tego pustego stringa to przeciez sam mozesz sobie to napisac. Bedziesz mial oszczednosc pamieci xD Jakby jedna linia to byl taki problem. Ale ta ogromna oszczednosc 10 sekund na napisanie tego!

Dla mnie osobiscie
Jak masz taki bol dupy o jave to po prostu jej nie uzywaj, nikomu nie zalezy zebys koniecznie w tym programowal.

@TurboDynamo: Tak bo ty najlepiej wiesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie mam wyjścia bo komuś jednak zależy.

jak jestes juniorem to musisz szukac

@TurboDynamo: No właśnie to jest słabość tego języka. Dlatego powoli będzie powoli umierał jeżeli czegoś nie zmienią - Od początku programowania tak
No właśnie to jest słabość tego języka. Dlatego powoli będzie powoli umierał jeżeli czegoś nie zmienią - Od początku programowania tak było, że łatwiejsze wypiera trudniejsze. Wysoki poziom trudności wejścia w ten język to nie zaleta wierz mi albo sprawdź.

@DylematyMoralne: dla mnie to akurat zaleta bo oznacza że rzadziej pracuje z ludźmi bez wykształcenia którzy nic nie umieją i za których ja muszę robić i poprawiać. Wiec nawet jeśli java
@TurboDynamo: Za bardzo się podniecasz kończę dyskusję bo wybuchniesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z tym poziomem języka to nawiązuje do któregoś już wspominania przez osoby dyskutujące o pamięci i czasie wykonania - które w wymienionych przypadkach są kompletnie nie istotne. Java jest na tym samym poziomie abstrakcji - chociaż obsługa niektórych elementów pozostawia według mnie sporo do życzenia - zapewne wystarczy użyć odpowiednich bibliotek. Chociaż według mnie
im bardziej zaczytuję się w tym wątku, tym bardziej chce mi się wracać do PHP. ograniczeń mało, a przy dobrej samokontroli gównokod nam nie grozi ( ͡ ͜ʖ ͡)
Nie ma znaczenia przy małych projektach gdzie jedna osoba pisze i sama będzie utrzymywać ten kod. Jak przerzucasz się między kilkoma projektami dochodzą i odchodzą osoby i inny dział utrzymuje a inny tworzy, to sposób pisania nawet prostych rzeczy ma ogromne znaczenie. Czas wejścia w projekt, zrozumienia, czas i bezbłędność robienia zmian i poprawy bugów. To jest opisane w niemal każdej książce o podstawach programowania. Mam wrażenie, że nikt z was nie
Kolego, prowadziłem wyklady z pisania czystego kodu, więc troche nie trafiles

@alex-fortune: Współczuć osobom, które na nie poszły. Wykłady jako doktorant, czy wykłady jako pracownik do innych pracowników? Czy jako zewnętrzne prelegent na jakiejś większej konferencji, może zdradzisz?
Nie robię wielkiej afery - wielokrotnie zaznaczałem, że to mała ale wkurzająca rzecz. Wy #!$%@?.
Na tym zakończę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Współczuć osobom, które na nie poszły. Wykłady jako doktorant, czy wykłady jako pracownik do innych pracowników? Czy jako zewnętrzne prelegent na jakiejś większej konferencji, może zdradzisz?

@DylematyMoralne: Zewnętrzny prelegent, takie tam małe konferencje jak phpcon czy 4developers ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)

jak dla mnie to nie potrafisz dyskutować o semantyce języka ale udajesz mądrale, bo ohoho propertiesy xD to fajny
@DylematyMoralne: Właściwie to @podubin wyczerpał temat swoim komentarzem. Konwencja set + get to największy rak toczący OOP. Rozhermetyzowywanie obiektu przy pomocy takich metod całkowicie przeczy programowaniu obiektowemu, przez lata powstała cała masa frameworków opartych o tą głupią konwencję i potem zamiast obiektów wszyscy piszą struktury. Z wielu rzeczy których Java można zazdrościć C# akurat konstrukcje językowe ułatwiające tworzenie set + get do nich nie należą.

No i zabawne, że są tak
@zolwixx: paradoksalnie PHP jest lepszy pod wieloma względami od takiego pythona np, masz przede wszystkim solidny system typów, dodano już scalary typehinting więc nie trzeba wrappować wszystkich primitives. Przy odrobinie dyscypliny wszystko gra i hula - tak samo jak w Javie i C# zresztą, bo oba to tak naprawde świetne języki. Z Javą problemem jest ekosystem - masa debili, która nauczyla sie #!$%@? milion i jeden annotacji na każdą klasę, ktore
to fajny ficzer, ale nic przełomowego, ot i tyle.

@alex-fortune: Tylko tyle i aż tyle nigdzie nie pisałem, że to jest jakieś kluczowe do programowania.
To PHP i jeszcze z podejścia mi kojarzysz gościa których musiałem słuchać na takiej konferencji. Poszedłem ich słuchać i takie tłumoki, że aż głowa mała. Reprezentowali firemkę prowadzoną przez braci - kilkaset osób - zgadza się? Mała szansa ale może trafiłem ( ͡° ͜ʖ
@DylematyMoralne: nie, nie trafiles ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tylko tyle i aż tyle nigdzie nie pisałem, że to jest jakieś kluczowe do programowania.

No jak na moje napisanie, ze to język prymitywny to juz calkiem sporo. Uczepiłeś się Javy - czemu nie uczepisz się Pythona ( brak typehintingu, brak compile-time-checked access modifiers, spieprzony system wątkowości ) czy Javascriptu? To są prymitywne języki - z założenia wysoki poziom,
No jak na moje napisanie, ze to język prymitywny to juz calkiem sporo. Uczepiłeś się Javy

@alex-fortune: Napisałem powyżej dlaczego się uczepiłem:

Wylewam tylko żale mojego poznawania Javy. Jak wspomniałem problem dla mnie nie pisanie a chodzi głównie o wertowanie dziesiątek klas które muszę przejrzeć a są między innymi przez powyższy przykład nieczytelne.

Muszę zrozumieć i rozszerzyć kupę obcego kodu i to będzie mój początek i koniec przygody z javą.
Wylewam tylko żale mojego poznawania Javy. Jak wspomniałem problem dla mnie nie pisanie a chodzi głównie o wertowanie dziesiątek klas które muszę przejrzeć a są między innymi przez powyższy przykład nieczytelne.

@DylematyMoralne: no to moze dlatego ze jeszcze sie uczysz? Dla mnie to zaden problem jest czytac gettery i settery vs propertiesy, bo semantycznie znaczą to samo. Większym problemem jest sama struktura kodu, która używa takowego rozwiązania ( getterów/setterów ), co