@michallo3 Tracisz prawo do odliczenia VAT, od swoich zakupów, zyskujesz to, że twoje ceny są niższe o VAT. Jeżeli twoimi klientami są VATowcy, to nie przejmują się tym że płacą ci więcej o VAT bo i tak sobie go odliczą. Zatem przy b2b zwykle lepiej być VATowcem, odliczysz sobie VAT na telefonie, komputerze, samochodzie (cały lub połowę) itd.
@TypowyXD Doliczasz VAT. Faktura na żądanie, do tego kasa fiskalna i paragony jeśli masz takiej sprzedaży ponad 20k rocznie (choć tu jest masa wyjątków).
@gustav: koszty jakie przewiduje to standard - telefon, samochod, ksiegowosc - cyklicznych pewnie nie bede miał więcej. Ale zawsze chyba lepiej miec mozliwosc sporadycznie ten VAT odliczyc niz nie móc go wogóle odliczyć.
W kazdej chwili moge stać się VAT'owcem ? Czy można również przestać być Vatowcem ?
@michallo3: z tego co się orientuję (nie sprawdzałem) to w każdej chwili możesz zostać vatowcem, czyli jeśli planujesz większy zakup i chciałbyś mieć zwrot vatu to zostajesz vatowcem najpierw. Ale jeśli już zostaniesz vatowcem to chyba już nie możesz wrócić z powrotem na bycie "nie vatowcem". Pewny nie jestem, więc dobrze jakby ktoś bardziej ogarnięty się na ten temat więcej wypowiedział.
Jeżeli twoimi klientami są VATowcy, to nie przejmują się tym że płacą ci więcej o VAT bo i tak sobie go odliczą. Zatem przy b2b zwykle lepiej być VATowcem, odliczysz sobie VAT na telefonie, komputerze, samochodzie (cały lub połowę) itd.
W kazdej chwili moge stać się VAT'owcem ? Czy można również przestać być Vatowcem ?
Ale jeśli już zostaniesz vatowcem to chyba już nie możesz wrócić z powrotem na bycie "nie vatowcem".
Pewny nie jestem, więc dobrze jakby ktoś bardziej ogarnięty się na ten temat więcej wypowiedział.