Wpis z mikrobloga

Zrobiłem sobie sezamki w miodzie zgodnie z przepisem jaki kolega tu wstawił kiedyś na wykopie. No i mam pytanie jak można utwardzić takiego sezamko placka, bo nawet po wyciągnięciu z zamrażarki jest mocno lepki i mało chrupiący. Po kilku dniach jeszcze bardziej lepki no i jest super słodki, zupełnie nie w moim stylu - lubię stonowaną słodycz. Co dodać?

Jak żyć?


#sezamki #gotujzwykopem
Pobierz GreaterManchesterbusroute58 - Zrobiłem sobie sezamki w miodzie zgodnie z przepisem ja...
źródło: comment_ATiIlmaWfTP3O60FZDD1jdwtpDpz69hg.jpg
  • 10
@Greater_Manchester_bus_route_58: no to dlatego ci wyszła guma, choć może to zależy od miodu etc. Ale robiłem też np. orzechy w miodzie i one muszą być dość długo karmelizowane żeby były kruche i się nie lepiły.

Generalnie najlepsze sezamki mi wychodzą jak najpierw prażę sezam, potem karmelizuję sezam z miodem, a na koniec jeszcze do lekko nagrzanego piekarnika żeby się podsuszyły (choc nie wiem czy mozna tu mowic o suszeniu)