Wpis z mikrobloga

Dzień dobry,
widziałam, że za każdym razem macie odpowiedzi na pytania, może i rozwiejecie moje wątpliwości.
26ego września kupiłam telefon (Nubia) w #gearbest, został wysłany po dwóch dniach. I idzie, i idzie... Europe Registered przez Austrię. Dostałam numer śledzenia, ale nie miałam jako takiej wykupionej opcji obserwacji trasy paczki. Kiedy paczka pojawiła się w Europie widziałam, gdzie (teoretycznie) jest.
Niestety od miesiąca sytuacja się nie zmieniła:
Destination Country - Tracking Consuming:
2017-10-17 16:16 International Postal System, Customs clearance
2017-10-15 13:26 Package in transportation
2017-10-15 13:21 WER Warszawa, Accepted in Poland
Origin Country - Tracking Consuming:
2017-10-17 16:16 Item handed over to customs; Postcode PL
2017-10-15 13:21 Item received by postal operator in country of destination; Postcode PL
2017-10-12 10:17 Item ready for international transport; Postcode AT

Nie dostałam ani listu z Urzędu Celnego. Nie chcę specjalnie do nich pisać, żeby - jeśli to możliwe - uniknąć zapłaty podatków i cła.
1. czy, jeżeli paczka jest w urzędzie celnym miesiąc, jest możliwe, że ktoś po prostu ją przepuści czy to oznacza 100% sprawdzenie i naliczenie cła?
2. czy - bez ewentualnego kontaktu ze mną - mogą odesłać paczkę do Hong Kongu?
2. dlaczego wer warszawa (bo rozumiem, że to tam jest paczka?) tak długo ją trzyma i - nawet jakby chcieli ode mnie plik dokumentów - jeszcze się nie odezwali?
3. czy paczka rzeczywiście tam jest czy to, co jest napisane na stronach trackingowych, niekoniecznie pokazuje miejsce realnego położenia paczki?
4. czy - jak minęło ponad 1,5 miesiąca od zamówienia towaru - powinnam już kontaktować się z GearBest po zwrot pieniędzy/ponowne wysłanie towaru? Nie płaciłam paypalem, ale wykupiłam ubezpieczenie kupując towar.

Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi

#tracking #gearbest
  • 11
@Hatifnatms: Jeżeli to nie jest fake tracking, tutaj koledzy będą mieć więcej do powiedzenia, ale jeśli faktycznie 15.10 przesyłka weszła na Węzeł Warszawski i do dzisiaj jej nie otrzymałaś to na 99% została skradziona na poczcie.
Patologia w tej instytucji ostatnio osiąga nowe maksimum globalne.
@ConanLibrarian: tak, nie, mogą - wiem, że nikt nie może nic powiedzieć na 100%. ale pytam tutaj, bo macie o wiele większe doświadczenie ode mnie. i właśnie o to doświadczenie i przypuszczenia osób bardziej doświadczonych pytam.
@Hatifnatms: Ale to jest dość proste: kupujesz i czytasz jaki jest czas (zakładany) dostawy. Czytasz statusy i widzisz, że coś nie gra. Wtedy atakujesz sklep, wskazujesz, że przesyłka nie dotarła, niech oddają pieniądze, niech wysyłają raz jeszcze - robisz awanturę, bo to sklep oznaczył zakładany czas dostawy. To, że urząd może się wtrącić, czy złodziej ukraść, to rzecz osobna.
Ty się awanturuj, że przesyłki nie ma, sklep będzie sam dochodził od
@ConanLibrarian: i właśnie o mniej więcej taką odpowiedź mi chodziło, dzięki:) - czyli o potwierdzenie, że to już czas, tu i teraz, żeby do nich napisać i oczekiwać nowej wysyłki/zwrotu pieniędzy. Ticket założony, czekam na ich reakcję.
@Hatifnatms: należysz pod ten WER ? Czy paczka powinnna przejść jeszcze przez inny ? Możesz próbować kontaktować się z WER Warszawa lub jak tam nic to nie da to z WER pod króty ty podlegasz ewentualnie podjechać do nich i na miejscu sróbować odebrać paczkę.
Ale chyba najlepiej na początku spróbuj przejść się do swojego UP lub FUP i zapytać o ten konkretny numer przesyłki (oczywiście claim u sprzedawcy to podstawa).
@ConanLibrarian: Gearbest, standardowo, powiedział, że mogę cokolwiek chcieć po 2 miesiącach od wysłania (więc jeszcze 10 dni)

@Sulikczek: paczka idzie do Łodzi, wydaje mi się, że WER Warszawa to już ostatni punkt.

Mój częściowy numer przesyłki: RTxxxxxxxxxAT - będę wdzięczna za ocenę, czy jest prawdziwy czy nie.

maile i spam przeglądam, nie było nic.

jeśli chodzi o xiaomi to nie było tak, że one nigdy nie dochodziły do Polski, tylko