Wpis z mikrobloga

a fontu od czcionki nie odróżniasz

@srgs: @NoKappaSoldier73: @Godziu73: witamy pierwszoroczniaków z kierunku grafika. To tradycyjny ból dupy ludzi z pierwszego roku, ponieważ trafiają na "profesorów", którzy jedyne co potrafią, to zasiać taki kompletnie nic nie znaczący ferment, bo najwyraźniej w życiu nie osiągnęli na tyle podstawowego choćby poziomu, by pracować z normalnym klientem.

Tak swoją drogą, za lat 5 może 10, jak traficie do pracy z normalnym
  • Odpowiedz
@simperium
@gerwant2k #!$%@?.exe nie rozumiesz, że tekst 'font nie czcionka' jest już tak oklepany, że ludzie piszą go dla beki? Wiem że chcesz zabłysnąć swoim wykładem ale to już jest tak przejedzone, że w komentarzach o czcionce musi się to pojawić bardziej jako #pasta niż serious problem.
  • Odpowiedz
nie rozumiesz, że tekst 'font nie czcionka' jest już tak oklepany, że ludzie piszą go dla beki?

@NoKappaSoldier73: jesteś pewien? Jak spotkasz jakiegoś pierwszoroczniaka z kierunku grafika, to zrozumiesz, że wcale nie jest to oklepane i oni tak na całkiem serio, wręcz mogą chcieć cię zabić, jak powiesz głośno "uwielbiam czcionkę comic sans" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@simperium: Zgadzam się totalnie. Mnie tekst "font nie czcionka" chyba bardziej irytuje. Tak jak napisałeś, tekst używają ludzie którzy coś usłyszeli ale już nie zgłębili zagadnień typografii.

Mi osobiście oprócz określenia krój pisma/typeface bardzo podoba się określenie "litera" na dany krój czy rodzinę. Natomiast czcionka mi nie przeszkadza choć sam nie używam.
  • Odpowiedz