Wpis z mikrobloga

@qmicha: @leobenos: @megaloxantha: Ja nigdy nie traktowałem BTC jako waluty przyszłości a coś co zastąpi w przyszłości złoto jako store of value czyli bezpieczną przystań w czasie kryzysu, bezproblemowe przeniesienie majątku w inne miejsce na ziemii a może trochę jako ochrona przed wścibskimi oczyma rządu. Oczywiście zaraz usłyszę bzdety w stylu jakie store of value z takmi wahaniami. Proponuje zobacz kurs złota na przestrzeni lat szczególnie tak lata 2007-2010.
@m00n: ale to samo możesz zrobić przy pomocy eth, tylko taniej i możesz robić rzeczy których bitcoin nie potrafi.
jak wejdzie PoS na eth to zobaczysz ile jest warte to 'store of value' z PoW w btc.
Eth jest stabilny chociaż emisja obecnie zjada ok. $2 mld rocznie.
@m00n: gdyby nie core to bitcoin miałby przynajmniej 10x większą masową adopcję

a może trochę jako ochrona przed wścibskimi oczyma rządu

trochę bardzo. jak wszyscy się przeniosą na kryptowaluty to nie będzie rządu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@m00n: zgadzam się z powyższym ale jako waluta to też będzie możliwe. Na przykład John Newberry kiedy pierwszy raz usłyszał o bitcoinie od razu wiedział, że nic z tego nie będzie bo skalowanie onchain jest niemożliwe ale gdy usłyszał o LN dopiero wtedy dał się przekonać do tego, że to możliwe. Dla tych co nie wiedzą jest to najwyższej klasy fachowiec, który ma największą liczbę poprawek zaakceptowanych w bitcoinie. Człowiek, który
@fdisk: To był bug w kontrakcie a nie eth.
Tak samo kiedyś użytkownicy portfela blockchain.info na androida stracili pieniądze, bo ten używał słabego randoma i można było złamać klucze.
Zresztą istnieje duża szansa, że eth zostaną odblokowane przy okazji hard forka.

Ale ja nie potrzebuje żadnych ficzerów ani lokalnego guru w postaci Vitalika, któy mówi robimy hard forka bo megaloxantha zarobił za dużo i cofamy transakcje.

Tak nie było, jak komuś