Wpis z mikrobloga

Cześć,

Pytanie z #prawo

Znalazłem na #allegro laptopa używanego z używanym dyskiem #ssd (Samsung EVO 840). Cena ok, dokładnie taki jak chciałem, ale, że prosiłem o dołożenie 8GB RAM to ostatecznie ugadałem przez maila #zakupy poza allegro. Laptop kupiony od firmy.

Laptop doszedł, wyglądał ok. Problem w tym, że już chwilę po instalacji systemu #windows itd - zacząły się crashować pojedyncze strony w przeglądarce. Ot wpisuje adres i zamiast strony info, że się wywaliła i przycisk do odświeżania - wtedy było ok.

Jednak odkryłem szybko, że czasem zamiast crashu strony #!$%@? się cały komputer.

Techniczne detale dla zainteresowanych (tl;dr problem sprzętowy):

Sprzedawca nie był zbyt miły, wysyłka trwała półtora tygodnia i nie bardzo chcę się bawić w naprawy. Jeszcze plomby ponaklejali na każdy możliwy kawałek tego komputera.

Nie dostałem informacji z komputerem, że mogę go zwrócić do 14 dni (ponoć jest obowiązek dostarczenia tego z towarem?). Czy takie prawo przysługuje na sprzęt używany? Czy powinienem poinformować sprzedawcę o swoim odkryciu czy wyzerować dysk i stwierdzić, że "się nie spodobał"? Czuję, że sprzedawca nie jest w 100% fair, stąd i moje wątpliwości czy ja powinienem być. Normalnie bym zrobił full diagnostykę i poinformował sprzedawcę.

A może po prostu reklamować go z rękojmi jako niezgody z umową i żądać zwrotu pieniędzy? Ale wtedy oni mogą uznać, że wolą go naprawić chyba?
  • 5
@RoccoBaggins: mam

Kupowałem już kilkanaście razy poza allegro (zarówno z różnych przyczyn rezygnując z drogi przez allegro jak i od osób, które w ogóle nie wystawiały tam aukcji), w tym od osób prywatnych. Sprzedaż jak każda inna, pod warunkiem, że wiem z kim w ogóle handluje.
@dzek: coś tam gdzieś czytałem że jak nie dali info o zwrocie, to masz tydzień gratis, ale nie wiem czy sobie ktoś jaj nie robił, ja bym odesłał z info że się rozmyśliłem i korzystam z prawa do oddania bez podawania przyczyn. Oczywiście wszystko rejestrowane, najlepiej obfotografuj/nagraj jak pakujesz:)
Ustawa o prawach konsumenta

Art. 27. [Termin do odstąpienia od umowy]
Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35.

Art. 28. [Początek biegu terminu do odstąpienia od umowy]
Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się:
1) dla umowy, w wykonaniu