Mirki siedzi ktoś w temacie dronów i może mi doradzić? Co sądzicie o takim zestawie: - Dron Eachine X220 - Gogle Eachine EV800 - Nadajnik FlySky FS-i6 z odbiornikiem FS-iA6B - Do tego jakieś popularne lipo 4s za 60zł i balancer za 50zł Czy to będzie dobry set budżetowy czy uważacie że jest coś lepszego za lepsze pieniądze?
Wizard X220 To kosztuje 700zł jak jest promocja. Za 700zł zbuduj sobie coś samemu - takie racery się r-----------ą co latanie, więc musisz umieć samemu budować. Coś się stanie i będziesz w dupie a tak to umiesz ogarniać temat. Nie jest to trudne. Do tego składając samemu zrobisz lepszy sprzęt za te pieniądze.
Pomyśl nad goglami EV100 - jest turbo promocja na banggood z +1000 do 370zł. IMO wygodniejsze, ale co wolisz. Mają trochę mniejszy wizualnie ekran jak przez nie patrzysz, ale IMO i tak jak takim czymś latasz to lepiej mieć całość obrazu w ostrym polu widzenia oka a nie latać oczami po ekranie. Ten sam koszt w sumie co
@Norwag93: Siema, dzięki za rozbudowaną odpowiedź czegoś takiego poszukiwałem.
Co do Wizarda x220 on w tym momencie kosztuje 117$ czyli około 450zł i jak liczyłem koszty drona jakbym chciał złożyć z części (bardzo podobnych) cena wyszła by taka sama albo delikatnie większa.
Co do naprawiania i przerabiania, chcę właśnie gotową bazę która polata i będzie dobrą podstawą do upgaradu nie chcę wywalać prawie tysiąc złotych na coś co jeszcze pewnie poleży z 2 tygodnie po przyjściu zanim ogarnę budowę oraz skompletuję
@Norwag93: @mleko15: Zapomnijcie o EV100. To, że są niskoprofilowe i przypominają porządne gogle to nie powód, żeby się nimi zachwycać. Przed premierą super wyglądały na papierze. W rzeczywistości jest inaczej. Niebawem mają wyjść EV200, które powinny być całkiem niezłe, ale mają kosztować +1000zł. Moim zdaniem kup sobie jakieś podstawowe kubły na początek.
@mleko15 kup gotowiec bo składać wszystko nie znając się jest ciężko. Wizard to dobry wybor. Po jakimś czasie zaczniesz zgłębiać wiedzę to będziesz wiedział co chcesz wymienić i zaczniesz wymieniać na lepsze. Rama wizarda jest newbie-friendly, ciężko ją zniszczyć, sam gruchnalem kilka razy poważnie w drzewo i nic się nie stalo. Miejsca sporo także jak będziesz wymieniać podzespoły nie musisz się bawić że czegoś nie zmieścisz. Na bateriach nie ma co
kup gotowiec bo składać wszystko nie znając się jest ciężko
@TyrionKanister: w moim przypadku to było jakieś 2-3h youtube 2 lata temu xD Zaczynałem z pozycji gdzie nie znałem oznaczeń takich jak czerwony - plus, czarny - grunt ( ͡°͜ʖ͡°)
@mleko15: podaje napięcie z baterii do odbiornika a ten a ten do pilota - i możesz sobie ustawić alarm, żebyś wiedział kiedy się bateria wyczerpie - będzie ci pikał pilot. Tak czy inaczej musisz koniecznie wlutować buzzer do X220, bo go z jakiegoś powodu nie dodali. Warto go ustawić na wycie w przypadku zadziałania failsafe (do szukania w krzakach, a na pewno wcześniej czy później się rozbijesz) i przy niskim
@mleko15: mam taki zestaw o jakim piszesz tj wizard x220, do tego najtańsze pudełkowe eachiny + radio flysky i6
dron ... kup gotowca jak nie ogarniasz tematów. Ja w tym momencie buduję sam od podstaw kolejnego, ale gdyby nie milion przeróbek i napraw wizarda to nie wiedziałbym co, jak i dlaczego.
gogle ...Zacząłem od najtańszych pudełkowych, a później kupiłem pierwszy batch ev100 i trochę bubel, bo miały x tematów do poprawy. Polutowałem co trzeba i teraz są całkiem fajnymi goglami za te 350zł milion razy lepszymi niż te pudełkowe - chodzi głównie o rozdzielczość i to ile zajmują miejsca w plecaku :) Jak masz okazję i pieniądze to polecam te ev100 - wcale nie są takie złe jak się o nich
@vertoo w elektronice i druku 3D siedzę już dobre 3 lata przygoda z dronami to kolejne kosztowne zainteresowanie xD Kupiłem pilota 10ch (bo coś mi chodzi po głowie sterowany gimbal) i google ev800 ze względu na cenę. Ale mam pytanko z pilotem dostanę też odbiornik 10 CH mam go wlutować w drona czy on posiada swój i wystarczy sparować go z pilotem?
@mleko15: o zalezy jaką wersję kupujesz. Jeśli RTF to odbiornik jest już na pokładzie, jeśli ARF to odbiornik wstawiasz sam. Skoro już kupiłeś radio z odbiornikiem to bierz ARF ;-)
@mleko15: kurde, tylu kolegów się wypowidziało a nikt Ci nie napisał, że to radio FS-i6 obsługuje 10 kanałów bo zmianie firmwaru, nawet rssi sie da ustawić
Co sądzicie o takim zestawie:
- Dron Eachine X220
- Gogle Eachine EV800
- Nadajnik FlySky FS-i6 z odbiornikiem FS-iA6B
- Do tego jakieś popularne lipo 4s za 60zł i balancer za 50zł
Czy to będzie dobry set budżetowy czy uważacie że jest coś lepszego za lepsze pieniądze?
#drony #dron #fpv #elektronika
@mleko15: @nicniezgrublem: Za chwilę dopiszę resztę
Wizard X220 To kosztuje 700zł jak jest promocja. Za 700zł zbuduj sobie coś samemu - takie racery się r-----------ą co latanie, więc musisz umieć samemu budować. Coś się stanie i będziesz w dupie a tak to umiesz ogarniać temat. Nie jest to trudne. Do tego składając samemu zrobisz lepszy sprzęt za te pieniądze.
Pomyśl nad goglami EV100 - jest turbo promocja na banggood z +1000 do 370zł. IMO wygodniejsze, ale co wolisz. Mają trochę mniejszy wizualnie ekran jak przez nie patrzysz, ale IMO i tak jak takim czymś latasz to lepiej mieć całość obrazu w ostrym polu widzenia oka a nie latać oczami po ekranie. Ten sam koszt w sumie co
Co do Wizarda x220 on w tym momencie kosztuje 117$ czyli około 450zł i jak liczyłem koszty drona jakbym chciał złożyć z części (bardzo podobnych) cena wyszła by taka sama albo delikatnie większa.
Co do naprawiania i przerabiania, chcę właśnie gotową bazę która polata i będzie dobrą podstawą do upgaradu nie chcę wywalać prawie tysiąc złotych na coś co jeszcze pewnie poleży z 2 tygodnie po przyjściu zanim ogarnę budowę oraz skompletuję
Zapomnijcie o EV100. To, że są niskoprofilowe i przypominają porządne gogle to nie powód, żeby się nimi zachwycać. Przed premierą super wyglądały na papierze. W rzeczywistości jest inaczej.
Niebawem mają wyjść EV200, które powinny być całkiem niezłe, ale mają kosztować +1000zł. Moim zdaniem kup sobie jakieś podstawowe kubły na początek.
@TyrionKanister: @mleko15: lepiej kupić 4s i oprogramowaniem skręcić parametry, taniej wyjdzie niż kupno 3s a po paru tygodniach kolejnych 4s.
Nie mówiąc już o tym że pid będzie inny dla 3 i 4 s, więc nie wyjdzie sobie polatać 3 i 4 s na tej samej sesji.
@TyrionKanister: w moim przypadku to było jakieś 2-3h youtube 2 lata temu xD Zaczynałem z pozycji gdzie nie znałem oznaczeń takich jak czerwony - plus, czarny - grunt ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dron
https://www.banggood.com/Flysky-FS-CVT01-Voltage-Collection-Module-For-iA6B-iA10-Receiver-p-976303.html
telemetria do pilota dobra rzecz.
Zastanów jeszcze nad kamerą, bo ta z zestawu tyłka nie urywa. Ja do swojego wrzuciłem RunCam Eagle 2 (promocja była, normalnie jest droga)
@tmb28: do czego to jest i jak to działa?
Tak czy inaczej musisz koniecznie wlutować buzzer do X220, bo go z jakiegoś powodu nie dodali. Warto go ustawić na wycie w przypadku zadziałania failsafe (do szukania w krzakach, a na pewno wcześniej czy później się rozbijesz) i przy niskim
dron ... kup gotowca jak nie ogarniasz tematów. Ja w tym momencie buduję sam od podstaw kolejnego, ale gdyby nie milion przeróbek i napraw wizarda to nie wiedziałbym co, jak i dlaczego.
gogle ...Zacząłem od najtańszych pudełkowych, a później kupiłem pierwszy batch ev100 i trochę bubel, bo miały x tematów do poprawy. Polutowałem co trzeba i teraz są całkiem fajnymi goglami za te 350zł milion razy lepszymi niż te pudełkowe - chodzi głównie o rozdzielczość i to ile zajmują miejsca w plecaku :) Jak masz okazję i pieniądze to polecam te ev100 - wcale nie są takie złe jak się o nich
Kupiłem pilota 10ch (bo coś mi chodzi po głowie sterowany gimbal) i google ev800 ze względu na cenę. Ale mam pytanko z pilotem dostanę też odbiornik 10 CH mam go wlutować w drona czy on posiada swój i wystarczy sparować go z pilotem?