Wpis z mikrobloga

Pytanie do ludzi inwestujących w bitcoin (serio): czy naprawdę wierzycie, że będzie on walutą przyszłości? Osobiście nie wierzę, że banki i rządy pozwolą sobie na to, żeby tak duże pieniądze były poza ich kontrolą. Pod hasłem walki z finansowaniem terroryzmu bitcoin zostanie zdelegalizowany, a obrót usankcjonowany (przepadek mienia, ograniczenie wolności, itp.), ew. skutecznie opodatkowany (raportowanie giełd do urzędów nadzorujących). Czy Waszym zdaniem taki scenariusz jest mało realny? Przeżyłem prawie 40 lat i mi wydaje się bardzo prawdopodobny. OK, powiecie że bitcoin zejdzie wtedy do podziemia - pytanie ile wówczas będzie wart (dużo osób się przestraszy i sprzeda, pęknie bańka, itd.)?

Życzę Wam jak najlepiej, sam mam lekki ból dupy o to że nie kupiłem wcześniej (pierwszy raz czytałem o nim w 2011), ale generalnie dobrze mi się w życiu wiedzie więc jedynie tak się nad tym zastanawiam...

#bitcoin #kryptowaluty
  • 18
  • Odpowiedz
@k0ti: Banki już teraz analizują tę technologię. Oczywiście na użytek własnego trzepania pieniędzy.

Co do dużych pieniędzy poza ich kontrolą - Bitcoin jest dalej bardzo tani patrząc na inne waluty.

Natomiast mamy Ukrainę, która chce być centrum kryptowalut. W razie czego zrobisz wycieczkę na wschód i sobie kupisz Willę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Natomiast od strony obrotu itd. nie zdziwiłbym się. Państwo podstawowe i dzisiejsze to
  • Odpowiedz
@k0ti: nawet jeśli gdzieś będą ograniczenia prawne, to i tak będzie wiele miejsc na świecie, w którym bitcoin pozostanie legalny. Zapewne będą to ciepłe miejsca z palmami i ładnymi kobietami. I jeśli 1 btc będzie warty powiedzmy 100k$ to mając ich kilka, kilkanaście będzie można sobie w takim miejscu spokojnie żyć mając #!$%@? na ograniczenia gdzie indziej.

Póki co bitcoina zakazał komunistyczny Wietnam.
Rosja, o dziwo, jest na razie za
  • Odpowiedz
@k0ti: Bitcoin z obecna samodestrukcyjna polityka developerow nigdy nie zostanie walutą.
Wieksza szanse na zostanie kryptowaluta z prawdziwego zdarzenia (aka waluta ktora faktycznie sie cos kupuje/sprzedaje a nie przechowuje w nadziei na wzrosty ) jest bch, eth i kilka innych.

Estonia juz pracuje nad wlasna kryptowaluta ktorą zastapią fiaty.
  • Odpowiedz
czy naprawdę wierzycie, że będzie on walutą przyszłości?

@k0ti: tak! Wtedy, kiedy zostanie władowany w bitcoina ostatni dolar! ()
  • Odpowiedz
@k0ti: Ja myślę, że nie będzie walutą ale czymś do przechowywania wartości jak np obecnie złoto. Za złoto też pewnie możesz kupić jakieś dobra (bez wymiany na fiat), lecz jest to mało spotykane.
  • Odpowiedz
Estonia juz pracuje nad wlasna kryptowaluta ktorą zastapią fiaty.

@dejmiend: Nie pracuje

samodestrukcyjna polityka developerow nigdy nie zostanie
  • Odpowiedz
czy naprawdę wierzycie, że będzie on walutą przyszłości?

@k0ti: w obecnej formie nadaje się tylko do spekulacji, ale prędzej czy później pojawi się godny następca
  • Odpowiedz
Forki na btc sa przyczyna nieudolnosci lub celowego dzialania developerow.

@dejmiend: No dobra, ale nie deweloperów bitcoina, tylko wszelkich innych

Juz od dluzszego czasu wiele biznesow przestalo akceptowac bitcoina z powodu wysokich oplat jak i
  • Odpowiedz